Candidatii pentru deputati au decis sa renunte la cetatenia dubla

Candidaţii pentru deputaţii în parlamentul Moldovei din partea celor trei partide de opoziţie au luat o hotărîre comună de a se dezice de cetăţenia României, a relatat reprezentantul Partidului Liberal, Corina Fusu.

După cum transmite INFOTAG cu referire la presa română, care o citează pe Corina Fusu, hotărîrea a fost luată de toţi cei 20 de candidaţi pentru deputaţi din cele trei partide de opoziţie care deţin cetăţenia României sau care au depus documentele pentru a o obţine.

După cum a relatat anterior INFOTAG, jumătate din deputaţii partidelor de opoziţiei – 20 din 41 de persoane – deţin cetăţenia României sau au depus documentele pentru a o obţine. Printre aceştia nouă persoane sînt reprezentanţi ai Partidului Liberal, cinci – ai Partidului Liberal Democrat, cinci – ai Alianţei „Moldova Noastră”. Candidatul AMN Veaceslav Platon, afară de cetăţenia Moldovei, mai deţine şi cetăţenia Rusiei şi a depus documentele pentru cetăţenia română. Un alt candidat pentru deputaţi în parlamentul Moldovei este din partea Partidului Comuniştilor, care deţine cetăţenia Bulgariei. Potrivit legislaţiei, pînă la 21 aprilie candidaţii care au trecut în parlament trebuiau să aleagă între mandatul de deputat şi cetăţenia altui stat.

În Moldova cetăţenia multiplă este permisă, însă, potrivit modificărilor în lege, dacă deţinătorii cetăţeniei duble au fost aleşi deputaţi în parlament, ei trebuie să prezinte la Curtea Constituţională confirmarea oficială precum că au început procedura de renunţare la cetăţenia dublă.

„Am decis să începem procedura de renunţare la cetăţenia României în conformitate cu legislaţia Moldovei. Totuşi, în cazul în care Marea Cameră a CEDO va menţine valabilitatea deciziei CEDO din 18 noiembrie 2008 în cauza Tănase şi Chirtoacă contra Republicii Moldova şi astfel Guvernul de la Chişinău va fi obligat sa anuleze interdicţiile impuse de legea moldovenească la ocuparea de funcţii publice pentru deţinătorii mai multor cetăţenii, ne rezervăm dreptul de a renunţa la procedura de renunţare la cetăţenia română”, a declarat Corina Fusu.

Fusu a amintit că la 18 noiembrie 2008 CEDO a dat cîştig de cauză contestaţiei depuse de vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tanase, şi vicepreşedintele PL, primarul Chişinăului Dorin Chirtoaca, şi a calificat ca fiind discriminatorie şi contrară Convenţiei pentru drepturile omului şi Convenţiei pentru cetăţenie legea care interzice persoanelor cu multiplă cetăţenie accesul la funcţii publice în Republica Moldova. Însă guvernul Moldovei a contestat această decizie în Marea Cameră a Curţii. Audierile în Marea Cameră a CEDO pe marginea acestui caz au fost fixate pentru 16 septembrie 2009.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.