Cannes: Cineastul iranian Jafar Panahi a primit, în absenţă, premiul Carosse d’Or

Cineastul iranian Jafar Panahi, condamnat în luna decembrie la şase ani de închisoare în ţara sa natală, a fost distins la Cannes cu premiul SRF (Societe des realisateurs de films/Societatea regizorilor), Carosse d’Or, distincţie care a mai fost acordată în trecut unor personalităţi precum Clint Eastwood, Nanni Moretti, David Cronenberg, Jim Jarmusch şi Agnes Varda, relatează AFP.

În prezenţa ministrului francez al culturii, Frederic Mitterand, şi cu ocazia unei mese rotunde asupra activităţii cineaştilor sub dictatură, premiul a fost înmânat simbolic, joi seară, cineastei franceze Agnes Varda, precenta laureată a distincţiei Carosse d’Or, destinată regizorilor care au realizat filme inovatoare şi care şi-au asumat riscuri artistice. Regizorii Costa Gavras şi Olivier Assayas (Franţa), Reza Serkani (Iran) şi Oussama Mohammed (Siria) au fost prezenţi la ceremonie.

Condamnat în luna decembrie la şase ani de închisoare şi interzicându-i-se să mai realizeze filme timp de 20 de ani, Jafar Panahi va fi reprezentat totuşi la Cannes prin cel mai recent lungmetraj al său, ‘In Film Nist’ (‘Acesta nu este un film’), realizat în ‘condiţii de semiclandestinitate’ şi care va fi prezentat la 20 mai în cadrul secţiunii ‘Proiecţii speciale’ a selecţiei oficiale.

Mai mult, secţiunea Quinzaine des Réalisateurs i-a programat unul din filmele sale precedente, ‘Offside’, realizat în 2005. Postul francez de televiziune Canal+ va difuza vineri seară acest film.

"Când un creator este împiedicat să se exprime, când un artist nu îşi poate face cunoscute operele, este sarcina ministrului culturii să permită ascultarea vocii libertăţii", a declarat Frederic Mitterand, apreciind că Jafar Panahi a fost condamnat arbitrar în ţara sa.

De asemenea, ‘Bé Omid é Didar’ (‘La revedere’), lungmetrajul unui alt regizor iranian, Mohammad Rasoulof, condamnat la rândul său la şase ani de închisoare, va fi proiectat vineri în secţiunea Un Certain Regard.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.