De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — În raionul Râşcani este o localitate care a fost desemnată de Guvernul Republicii Moldova ca fiind cea mai curată localitate rurală de pe teritoriul ţării noastre.
Această localitate este satul Recea, care este atestată pentru prima dată documentar în anul 1429, an în care domnitorul Alexandru cel Bun dăruieşte pământurile de lângă Fântâna de la Recea pentru a se construi, întemeia aici un sat. În scurt timp satul a luat fiinţă prin străduinţa localnicilor harnici.
Când vorbim despre moldoveni străinilor pomenim numaidecât că sunt creştini, fiindcă puţine sate, oraşe din Republica Moldova care ar exista fără o biserică a satului, ele practic nu mai există. Biserica din satul Recea era una din lemn înfiinţată pe locul unui vechi schit din anul 1804. A servit creştinilor din Recea mulţi ani la rând până când în anul 1962 un fulger din timpul unei furtuni a aprins biserica care a ars până la temelie.
La construcţia noii biserici s-au început lucrările în anul 1989, când a fost sfinţit locul pentru biserică.
Astăzi enoriaşii din Recea se pot ruga într-o biserică nouă, cocoţată pe un deal, până la care urcă zeci de trepte, punând la încercare credinţa celui ce vine la biserică.
Atractivitatea satului Recea este dată şi de izvorul ce se află la intrarea în sat şi care a potolit setea chiar şi celui care a fost şi va fi Mihai Eminescu, după spusele unei legende. Marele poet în drumul său spre Odesa s-a oprit peste noapte la un han ţinut de un evreu pe nume Ighliţă în preajma izvorului şi şi-a potolit setea cu apa cristalină a acestuia.
În a doua jumătate a secolului XX, izvorul a fost amenajat, devenind o adevărată atracţie a localităţii. Tot atunci izvorului i s-a dat şi numele de izvorul „Mihai Eminescu”, înveşnicind legendele locului.
Un lucru destul de straniu legat de acest izvor este faptul că inscripţia cu grafie latină de la sursa de apă a fost făcută încă pe timpul ocupaţiei sovietice, rămânând intactă până în zilele noastre.
Satul Recea din raionul Râşcani este un exemplu demn de urmat pentru cetăţenii acestei ţări, atât pentru verticalitatea de care a dat dovadă chiar şi în timpul Uniunii Sovietice, cât şi pentru grija pe care o poartă locuitorii acestui sat pentru cele cei înconjoară, fiind desemnat în anul 2007 ca fiind cel mai ecologic şi curat sat de pe teritoriul Moldovei.