Problemele legate de aprovizionarea de mai departe a R. Moldova cu gaze naturale au intrat, iarasi, intr-o zona lipsita de transparenta. in prezent, nu putem presupune care va fi pretul ce-l vom plati pentru gazele importate.
Desi subiectul este de interes major, saptamina curenta au fost putine informatiile referitoare la negocierile purtate la Moscova de delegatia R. Moldova, condusa de prim-vicepremierul Zinaida Greceanii, cu privire la un nou contract de livrare a gazelor naturale rusesti, in conditiile in care actualul acord expira in mai putin de zece zile.
Tot atit de neintelese sunt si motivele din care guvernul vrea sa transmita in folosinta, cu titlu gratuit, intreprinderii „Moldova-Gaz” retelele de gaze naturale construite din banii publici. Investitiile facute pe parcursul anilor 2004-2005 din bugetul statului s-au ridicat la circa un miliard de lei, in timp ce Societatea moldo-rusa „Moldova-Gaz” a investit propriile circa 80 mln. de lei. in motivatia de transmitere fara plata Societatii “Moldova-Gaz” a retelelor de gaze proprietate publica, executivul arata doar ca retelele sunt “obiecte industriale periculoase”, iar gestionarea lor de catre „Moldova-Gaz” va asigura o mai mare siguranta in exploatare si va contribui la aprovizionarea neintrerupta a consumatorilor cu gaze.
Explicatia e neconvingatoare pentru ca sta fata in fata cu suma enorma a investitiilor facute in aceste “obiecte periculoase”. Daca statul vrea si poate sa dezvolte infrastructura acestor servicii, in calitate de investitor ar trebui sa aiba in vedere o anumita valoare adaugata la miliardul de lei investit, dar nu sa „daruiasca”, pur si simplu, unui agent economic activele procurate. Exploatarea fara plata a activelor statului de catre o societate comerciala nu corespunde, sub nici o forma, rigorilor economiei de piata.
Daca statul nu vrea sau nu reuseste, din diverse motive, sa includa in capitalul statutar al „Moldova-Gaz” investitiile si sa-si majoreze pachetul detinut la societate, ar putea sa aplice alte instrumente eficiente din punct de vede economic, cum ar fi un contract bine ticluit, prin care si-ar recupera, treptat si in conditii transparente, investitiile facute in prestari de servicii („intimplator” extrem de scumpe si solicitate). in cazul in care un actionar, in cazul nostru statul, a facut investitii de un miliard de lei fara sa revendice dividende de la activitatea unitatii, se ocupa cu creditarea fara dobinda a „Moldova-Gaz”, adica face gesturi de caritate pentru ceilalti actionari, la concret – pentru Concernul „Gazprom” si alti actionari. Mai multi experti sunt de parerea ca decizia guvernului privind transmiterea in exploatare, fara plata, a retelelor de gaze proprietate publica Societatii „Moldova-Gaz” are legatura cu negocierile purtate pe marginea pretului la importurile de gaze, negocieri care decurg, repetam, in regim de maxima confidentialitate.
Capitalul statutar al „Moldova-Gaz” constituie 290 mln. 552 de mii de dolari SUA, are inregistrata o singura emisiune de actiuni simple nominale, cu valoarea de 100 de lei. Cea mai mare parte a actiunilor emise apartin Concernului rus „Gazprom” (50% plus o actiune), Agentia pentru privatizare detine 35,33%, iar Comitetul de administrare a proprietatii din regiunea transnistreana gestioneaza un pachet de 13,44%. / Nadin Luchian // Timpul