De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Dispariţia unui om drag, de multe ori, distruge şi schimbă destinele celor rămaşi în viaţă. Astfel, s-a întâmplat şi cu B. P. Haşdeu a cărui soartă s-a schimbat radical odată cu moartea unicei sale fiice, Iulia.
Castelele, de felul său, sunt locuri în care măcar pentru puţin timp dar te întorci în trecut şi parcă retrăieşti momente scrise în istoria neamului. Poate aşa a simţit şi marele savant cu gândire enciclopedică B. P. Haşdeu atunci când a hotărât să ridice un castel în memoria fiicei sale.
În orăşelul Câmpina, la 97 km de Bucureşti, între anii 1893-1897 B. P. Hajdeu construieşte un castel dedicat fiicei sale Iulia Haşdeu, care moare la o vârstă fragedă de 19 ani.
După finisarea construcţiei savantul se retrage la Câmpina, unde încearcă să intre în legătură cu fiica sa prin intermediul sesiunilor de spiritism. B. P. Haşdeu fiind cunoscut ca primul practicant de spiritism din România. Întreaga viaţă de după moartea Iuliei, savantul o dedică întâlnirilor zilnice cu spiritul ei. În castel este construită o cameră cu pereţii negri, dedicată şedinţelor de spiritism.
Castelul a fost ridicat conform proiectelor pe care Iulia le-a transmis prin intermediul tatălui său. Manuscrisele şi lucrările lui B. P. Haşdeu despre spiritism, au fost dictate, după spusele maestrului, de însăşi fiica sa.
Castelul este bântuit de mituri şi legende conform cărora Iulia cântă în fiecare seară la pian şi se plimbă în curtea castelului în rochie albă cu flori de margarete în mână.
Astăzi castelul este deschis pentru turişti, fiind transformat în muzeu. În muzeu se pot observa diferite obiecte pe care le-a folosit Iulia şi tablouri care o reprezintă. Fiind creat ca un templu dedicat Iuliei, toate în castel aduc aminte de fată. În biroul savantului se observă o gaură stranie în perete, prin care pătrundea în castel, din camera de spiritism, duhul Iuliei.
Sufletele tatălui şi fiicei s-au regăsit, presupun, bucurându-se de linişte în viaţa de apoi, iar noi cei de aici putem admira frumuseţea castelului de la Câmpina – mărturia dragostei paterne.
Distanţa de la Chişinău până la Câmpina este de 442 km.