PE SCURT
Începând cu 1 ianuarie 2021, utilizarea și comercializarea pungilor și veselei de plastic va fi sancționată cu până la 4 500 de lei pentru persoanele fizice și de până la 12 000 de lei pentru persoanele juridice. Ca să fie posibilă sancționarea, ieri, 13 februarie, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, în lectura a doua, un proiect de modificare și completare a Codului Contravențional.
Ca să scapi de plasticul din alimentație și să-l înlocuiești fie cu vase din sticlă sau inox, trebuie să plătești în jur de trei mii de lei. De exemplu, dacă vrei să mergi cu prietenii la pădure să coci carne la grătar, ai putea înlocui vesela din plastic de unică folosință cu veselă din plastic tare pe care o poți refolosi sau poți să cumperi veselă de unică folosință biodegradabilă.
PE LUNG
„Articolele din plastic nu pot fi reciclate și rămân să polueze solurile și apa pentru zeci de ani înainte doar după o singură utilizareˮ, a menționat deputatul Dumitru Alaiba. Citește despre acest proiect de lege și alte legi votate ieri în Parlament.
Dacă mergi deseori la piață, poți să-ți cumperi o geantă-cărucior cu volumul de 30 litri. „Iubitele” pungi negre cu calendar pot fi înlocuite cu torbe sau plase și pot fi folosite câțiva ani.

În loc de pungi mici de plastic pentru fructe, legume sau alte produse ai putea utiliza pungi de plasă mici pe care le poți găsi ușor pe magazinele online sau poți să le confecționezi singur.
Dar dacă nu poți scăpa de pungile de plastic, trebuie să plătești mai mulți bani pentru alternativă: pungile biodegradabile din amidon care nu vor dăuna mediului.
Pungile din plastic pentru gunoi poți să le înlocuiești cu pungile biodegradabile. Un set din 10 pungi a câte 50 de litri costă 65 de lei. Pentru un an, vei avea nevoie de aproximativ 20 de seturi, fie schimbi punga o dată la două zile sau mai des.
În loc de paharele de cafea pe care le cumperi de la chioșcuri, poți utiliza un termos și în loc de PET-urile de plastic poți să ai un vas din sticlă care poate fi folosit la nesfârșit. Când obosești de ea, o dai la reciclare și sticla va fi transformată. De asemenea, poți merge la magazin cu containerele tale din sticlă pentru a înlocui containerele de plastic de unică folosință pe care le primești gratuit (de fapt, prețul acestora este inclus în costul mâncării).
Citește reportajul „Cu piciorul în groapă”
despre cum deșeurile pot fi separate, reciclate, refolosite și compostate
La picnic poți folosi veselă din amidon și fibre vegetale. Un set din 16 farfurii compartimentate, 16 farfurii obișnuite, 16 furculițe, 16 cuțite, 16 pahare, 32 de șervețele și două fețe de masă îl poți cumpăra online cu 250 de lei.
Pe lângă toate acestea, pentru a împacheta sandvișuri, fructe sau alte produse alimentare, poți cumpăra hârtie cerată (sau o poți face acasă). Cu 50 de lei, poți cumpăra 5o de bucăți pe care le poți reutiliza de nenumărate ori.
Sursa foto principală: www.thepremiersupplygroup.com