de sărbătoare, dar nu ne ajută la digestie
— Are cineva pancreatină?
Pastiluța despre care credem că ar trebui să se amestece cu mâncare și să ajute la digestie se regăsește în comerț sub diferite denumiri: Pancreatin, Mezym, Pancreatin-Zdorovie, Kreon, Triferment, Digestiv și altele.
Totuși, cât de mult ne ajută un Mezym sau Pancreatin atunci când am mâncat mai mult decât poate duce stomacul? Ca să aflu răspunsul, am discutat cu două specialiste în gastroenterologie.
Pancreatina este o enzimă digestivă extrasă din pancreasul anumitor animale precum porcul sau boul, utilizată pentru a suplimenta pierderea sau scăderea enzimelor digestive.
Enzimele pancreatice ale porcului sunt foarte asemănătoare cu cele umane, de aceea sunt potrivite pentru organismul uman.
Viorica Carauș-Moraru, gastroenterologă, spune că pancreasul produce o cantitate enormă de fermenți - un milion de unități de lipază pe zi (lipaza este o enzimă pancreatică). Fermenții contribuie la prelucrarea hranei. Pentru o masă sunt folosite aproximativ 50-100 de mii de unități de lipază. „Rezerva pancreasului este enormă", explică specialista.
„O pastilă cu fermenți conține cel mult 20-50 de mii de unități de lipază. Vă dați seama că asta este foarte puțin", adaugă gastroenterologa.

Mâncarea ajunge în stomac unde este transformată într-o masă alimentară, de consistența unei supe, care va ajunge în duoden. Apoi duodenul este responsabil pentru digestia chimică a alimentației. Cu alte cuvinte, acesta transformă mâncarea în elementele de care corpul nostru are nevoie: proteine, lipide, fibre... Fermenții administrați, își exercită, de fapt, funcția în duoden. Nu au rol în grăbirea golirii stomacului.
Totuși, este foarte important să menționăm că pancreatina este utilă pentru oamenii care nu produc fermenți, de exemplu în cazul pancreatitelor cronice și alte boli.
De asemenea, pastilele mai conțin și alte substanțe cum ar fi conservanți, stabilizatori care pot provoca alergii.
Larisa Paneș nu poate promova acest medicament luat fără consultarea medicului.
„Toate aceste trei produse măresc viscozitatea fermenților pancreatici. Mărindu-le viscozitatea, pancreasul trebuie să depună un efort enorm pentru a-i propulsa în duoden. Și atunci când noi combinăm aceste trei produse, noi îi facem un șoc pancreasului. Există riscul de pancreatită acută, de pancreonecroză. Se știe că după sărbători, mașina de urgență, una-două, duce oamenii la spital, din cauza acestora", menționează specialista, accentuând faptul că această combinație poate fi fatală pentru pancreas.
În general, specialista recomandă ca ultima masă să fie cu patru ore înainte de somn.
În ajunul sărbătorilor, gastroenterologa ne recomandă „să pregătim organele". „Întâi ne hidratăm suficient. Al doilea lucru de care are nevoie corpul sunt resurse cum ar fi vitamine, microelemente din care să aibă să-și formeze fermenții, conținutul biliar, să aibă cu ce ficatul să neutralizeze toate produsele nocive, cum ar fi alcoolul."
Un produs care poate furniza vitaminele liposolubile A, E, D, K este ficatul (de animale). „Ficatul ajută ficatul", spune gastroenterologa. „Trebuie să consumăm și grăsimi, dar nu exagerăm: cașcaval, ulei de măsline sau carnea care conține, la fel, grăsimi."
În afară de evitarea meselor prea grele, medica Larisa Paneș recomandă să evităm cafeaua pe stomacul gol, să ne alimentăm la anumite ore, astfel încât organele noastre să producă acizii biliari sau fermenții la o oră anumită și nu haotic, pe parcursul zilei. De asemenea, recomandă mâncarea fiartă sau coaptă în defavoarea celei prăjite.
