Examinând cazul, Consiliul pentru Egalitate a declarat că faptele constatate reprezintă discriminare pe criteriul de gen sub formă de hărțuire în procesul de urmărire penală.
Discriminare de gen a constatat Consiliul și în cazul unei femei de 61 de ani. Aceasta nu a fost admisă la concursul pentru funcția de director a unui spital, în timp ce candidatul care a câștigat concursul este un bărbat de aceeași vârstă.
Candidatura femeii a fost respinsă pentru că se afla deja la pensie, deși avea aceeași vârstă ca și oponentul său. Dreptul la pensie se acordă femeilor la 59 de ani și bărbaților la 63 de ani.
Acestea sunt doar unele cazuri analizate și despre care cunoaștem. Multe rămân ascunse sub preș. Pe 23 iunie 2022 Moldova devine candidată la aderarea europeană. Iar ca să ajungem țară membră cu drepturi depline va fi nevoie să scăpam de acest bagaj învechit - discriminarea de gen. Prin ce schimbări vom trece ca țară? Ce îmbunătățiri vor fi făcute? Și cum vor fi resimțite acestea de oamenii simpli, așa ca Maria și femeia de 61 de ani?
„Noi încă nu știm toate angajamentele pe care și le-a asumat Republica Moldova, dar e clar că are foarte mult de lucrat", spune Alina Andronache. Ea este expertă în egalitatea de gen și comunicatoare la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare. Alături de alți specialiști asistă autoritățile în modificarea legislației pe dimensiunea egalității de gen. Recunoaște că în ultimul an s-a lucrat foarte mult în comparație cu anii trecuți, însă nu e suficient.
Am discutat cu Andronache și alte experte despre domeniile cele mai importante în ceea ce ține de egalitatea de gen pentru Moldova, despre ce s-a făcut dar și drumul care urmează parcurs.
- Strategia de dezvoltare durabilă 2030;
- Programul Guvernului „Moldova Vremuri Bune";
- Planul de acțiuni a Guvernului pentru anul 2022;
- Programului de asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova și Planul de acțiuni.
De asemenea, Ministerul Muncii informează că au fost făcute modificări prietenoase familiilor ce țin de reglementarea programului de lucru flexibil pentru reconcilierea vieții de familie cu cea profesională. Angajații vor avea posibilitatea să aibă un program redus de lucru, să înceapă și să încheie mai devreme/mai târziu ziua de lucru. Potrivit răspunsului oferit de instituție pentru Moldova.org, Ministerul va iniția în 2023 un proiect de hotărâre de guvern care ar prevede cum va funcționa programul de lucru flexibil.
Alina Andronache lucrează acum, alături de colegi, la serviciile alternative de îngrijire a copilului. „Să fie extinse serviciile de creșă", spune experta, pentru că nu este suficient să faci modificări în legislație fără să oferi infrastructură, întrucât în lipsă de creșe, tot femeile vor rămâne acasă să îngrijească copiii.
- servicii de îngrijire a copilului, organizate de angajator la locul de muncă;
- servicii de îngrijire individualizată a copilului;
- servicii de îngrijire a copilului de tip familial.
Foto: Tatiana Beghiu

Dar schimbarea nu se va simți până când angajatorul nu va avea vreun regulament, care să-l ajute să înțeleagă când nu achită corect salariile sau când nu poate estima diferența salarială și implicarea fiecărui angajat. În această direcție abia se fac primii pași.
Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare a raportat public discriminarea și a cerut autorităților să facă o schimbare în Codul Muncii. Cu toate acestea, Alina Andronache spune că nu s-a făcut nicio schimbare la acest capitol până astăzi.
Foto: Tatiana Beghiu

Specialista spune că e important sa înțelegem că toate aceste acțiuni trebuiesc coordonate în ansamblu, nu se fac doar de dragul bifei și nu se opresc în momentul în care suntem acceptați în UE. Liliana Palihovici este optimistă: „dacă s-a ajuns, după atâta bătălie politică, să ratificăm Convenția de la Istanbul, eu cred că o să putem implementa. Avem nevoie de educație, modificări de legislație și dezvoltare de servicii. Și toate planurile bune pe care ni le facem să fie acoperite financiar", spune Liliana Palihovici.
Prima evaluare a Moldovei de către UE pe cele nouă direcții va avea loc începând cu iunie 2023 și rezultatele vor fi publicate în toamna 2023.
Asta înseamnă că de la începutul lui decembrie 2022, victimele violurilor, așa cum este Maria, ar trebui să fie mult mai protejate.
În prezent, Ministerul Muncii și Protecției Sociale lucrează la elaborarea unui Plan de acțiuni pentru accelerarea egalității de gen pentru anii 2023-2027. De asemenea, Ministerul își propune să facă un Program Național pentru reducerea violenței în bază de gen și cea domestică, conform standardelor Convenției de la Istanbul.

Gherman scoate în evidență corelația dintre toate aspectele egalității de gen și cum una o poate afecta pe alta. „Noi nu putem vorbi de egalitate salarială atât timp cât femeile sunt bătute. Inegalitățile salariale apar și de aici. Pentru că o femeie independentă financiar nu ar sta și ar suferi zeci de ani într-o casă cu un abuzator. Ea s-ar elibera, ar lua copiii și ar trăi de sine-stătător. Dar, din păcate, dependența financiară a femeilor de bărbați e este un factor absolut determinant în toate lucrurile grave care se întâmplă zilnic", spune deputata.