Cât de vechi este cultul mozaic în România?

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Se pare că evreii sunt instalaţi de ceva timp pe teritoriul românesc acest lucru îl atestă multiplele lăcaşe de cult construite pe întregul teritoriu nord-dunărean. Ca un exemplu de locaş important pentru evreii aflaţi în România este Sinagoga Mare din Iaşi.

Sinagoga Mare din Iaşi este un lăcaş de cult evreiesc din municipiul Iaşi, ce a fost construită în perioada 1657-1671, fiind cel mai vechi edificiu de cult mozaic de pe teritoriul României. Se pare că cultul mozaic era deja destul de bine instaurat aici în secolul XVII.

Sinagoga a fost zidită în pământ deoarece nu este voie ca un locaş de cult mozaic să fie mai înaltă decât Catedrala Mitropolitană, iar legile mozaice spun că sinagoga trebuie să fie cea mai înaltă clădire din cartier.
Conform tradiţiei, sinagoga ar fi existat pe acelaşi loc şi în vremea domnitorului Mihai Racoviţă (1703-1705, 1707-1709 si 1716-1726), în jurul ei fiind şi un cimitir mozaic.

Construită în secolul XVII, sinagoga de-a lungul timpului a suferit modificări şi reparaţii, acest lucru este atestat de o inscripţie de pe peretele sudic ce subliniază faptul că sinagoga a fost renovată în 1761.

Sinagoga Mare din Iaşi este construită în prezent din piatră şi cărămidă, având ziduri cu grosime de 1 metru. Înălţimea sa este de 22m (parterul se afla parţial îngropat în sol), iar ferestrele sunt uşor arcuite în ogivă şi de mici dimensiuni.

Este una dintre puţinele sinagogi de pe teritoriul României care funcţionează şi în prezent, făcându-se slujbe de patru ori pe săptămână.

Edificiul este inclus pe lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi în anul 2004.

În fața Sinagogii Mari din Iași a fost inaugurat în anul 1976 un obelisc ridicat în memoria victimelor Pogromului de la Iași din 28-29 iunie 1941.

Dacă sunteţi cumva turişti prin Iaşi nu ezitaţi să vizitaţi şi să cunoaşteţi acest edificiu al cultului mozaic, fiindcă este practic cel mai reprezentativ de pe teritoriul românesc.

Distanţa de la Chişinău până la Iaşi este de 150 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.