Catastrofa aeriană de lângă Smolensk: Rusia a predat Poloniei o nouă tranşă de documente

Comitetul Interstatal pentru Aviaţie (MAK), cu sediul la Moscova, a transmis luni Poloniei o nouă tranşă de documente privind investigarea circumstanţelor prăbuşirii aeronavei Tu-154 la 10 aprilie lângă Smolensk (vestul Rusiei), catastrofă în care şi-au găsit moartea preşedintele Lech Kaczynski şi încă 95 de rezidenţi polonezi, relatează RIA Novosti şi Radio Polskie.

‘La solicitarea părţii poloneze, am predat toate documentele şi materialele legate de operaţiunile de reparaţii ale Tu-154 la fabrica de avioane Aviakor din Rusia în 2009’ – a indicat, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele MAK, Oleg Ermolov.

În plus, părţii poloneze i-au fost predate toate materialele referitoare la exerciţiile de simulare, în încercarea de reconstituire a zborului Tu-154 din ziua fatidică de 10 aprilie, la care au participat experţi ruşi şi polonezi, a mai spus acesta.

La 1 septembrie, un grup de experţi civili şi militari din Polonia a revenit la Moscova pentru continuarea anchetei în cazul accidentul aviatic din vestul Rusiei.

Săptămâna trecută, la aproape cinci luni de la prăbuşirea aeronavei Tu-154 lângă Smolensk, ziarul rus Izvestia a dezvăluit un nou detaliu ce a ieşit la iveală în cadrul anchetei separate desfăşurate de Parchetul militar al Poloniei.

Astfel, după cum a informat la 3 septembrie ziarul, militarii polonezi au refuzat includerea în echipajul Tu-154 a unui navigator rus care cunoştea bine particularităţile aeroportului militar Severnâi, unde urma să atertizeze aeronava oficială poloneză.

În prezent, scrie ziarul rus, anchetatori ai Parchetului militar de la Varşovia încearcă să afle cine, concret, din Ministerul Apărării al Poloniei a dat ordinul ca în echipajul aeronavei prezidenţiale să nu fie inclus navigatorul rus. Nu se ştie nici cine a propus includerea navigatorului rus în componenţa echipajului.

Avionul Tu-154 cu 96 de persoane la bord, între care preşedintele Lech Kaczynski, soţia sa Maria şi alte câteva zeci de înalţi oficiali, s-a prăbuşit lângă Smolensk, în timpul manevrei de aterizare, din cauza vizibilităţii reduse provocate de ceaţa densă. Delegaţia oficială poloneză urma să participe la ceremoniile comemorative de la Katyn, unde în 1940 au fost asasinaţi la ordinul lui Stalin mii de militari polonezi.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.