Catastrofele de la Cernobâl şi Fukushima: ‘Trebuie să se spună adevărul’, afirmă Dmitri Medvedev

‘Principala învăţătură’ pe care trebuie să o tragem în urma catastrofelor de la Cernobâl şi Fukushima este că ‘trebuie să se spună adevărul’, a declarat luni preşedintele rus, Dmitri Medvedev, în ajunul împlinirii a 25 de ani de la catastrofa nucleară de la centrala ucraineană, informează AFP.

‘Principala lecţie este necesitatea de a spune adevărul oamenilor, pentru că lumea este atât de fragilă şi noi suntem atât de interdependenţi, încât orice tentativă de a ascunde adevărul se termină cu tragedii’, a afirmat şeful statului rus, în cursul unei ceremonii la Kremlin.

Cu această ocazie, preşedintele Medvedev a anunţat că se va deplasa marţi la Cernobâl pentru a participa la ceremoniile care marchează împlinirea a 25 de ani de la explozia reactorului nr. 4 de la centrala ucraineană, care a contaminat o mare parte a Europei.

‘Mâine, voi merge la Cernobâl. Acolo mă voi întâlni cu omologii mei, precum şi cu persoane care au participat la lichidarea accidentului’, a afirmat preşedintele rus la ceremonia de la Kremlin, în cadrul căreia a decorat ‘lichidatori’ ai accidentului de la Cernobâl.

La 26 aprilie 1986, reactorul nr. 4 de la Centrala de la Cernobâl a explodat în timpul unui test după o eroare de manipulare, provocând emisii radioactive echivalente cu cel puţin 200 de bombe de la Hiroshima şi contaminând o mare parte din Europa. Pentru a stinge incendiul şi curăţa zona, URSS a trimis în patru ani 600.000 de ‘lichidatori’ expuşi la radiaţii extraordinar de puternice şi având o protecţie minimă. Niciun bilanţ fiabil al catastrofei nu există până în prezent.

Până la final, puterea sovietică a încercat să ascundă, apoi să relativizeze accidentul. Evacuarea Pripiat, oraşul cu 48.000 de locuitori situat la trei km de centrală, nu a avut loc decât în după-amiaza zilei de 27 aprilie. URSS, pe atunci condusă de Mihail Gorbaciov, nu a recunoscut drama decât trei zile mai târziu, după ce Suedia, atinsă de norul radioactiv, a alertat lumea la 28 aprilie.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.