
după eliberare..."

Iuliana Curea, șefa Direcției generale detenție în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, cu o experiență de peste 15 ani în domeniul de reintegrare socială a deținuților, spune că specialiștii încearcă să vadă ce-i place deținutului și dacă piața muncii are nevoie de astfel de profesii.

Cei mai mulți deținuți au studii medii incomplete, ceea ce înseamnă că ei nu au studiat nicio profesie. „Avem mult de lucru", comentează Iuliana Curea datele statistice despre studiile lor. Specialista spune că instruirea profesională reprezintă o activitate din programul de executare a pedepsei, însă nu este obligatorie.

Totuși, una dintre soluții care ar putea contribui la scăderii ratei de recidivă ar putea să fie comunitățile terapeutice din penitenciare care îmbină nu doar lupta cu drogurile, ci educația deținuților și obținerea unei instruiri profesionale, reabilitarea deținuților, pregătirea lor pentru viața de după penitenciar.
din penitenciarul Pruncul
Am părăsit clădirea unde are loc, de obicei, controlul și am intrat pe teritoriul penitenciarului. Unii deținuți poartă căciuli pe cap, îndoite până deasupra urechilor. Alții poartă geci matlasate negre sau gri. „Odnoklassniki", „bună ziua" se aude în spatele nostru. Trecerea noastră este grăbită de privirile curioase și insistente ale deținuților, dar și de angajații penitenciarului.
Comunitatea Terapeutică se află într-o clădire aparte și îngrădită pe teritoriul penitenciarului, „un penitenciar mic într-un penitenciar mai mare", după cum zice un consilier de la egal la egal din program.
Primii trei rezidenți au ajuns în comunitate în vara anului 2018. Unul dintre ei a fost Alexandru Biac, eliberat din penitenciar în aprilie 2019. Acum Alexandru lucrează în calitate de consilier de la egal la egal.
Comunitatea este bazată pe trei programe. Ina Vutcariov, șefa Secției activități pentru persoanele aflate în conflict cu legea în cadrul AO „Inițiativa Pozitivă" spune că programul este strict și include ședințe de grup, consiliere individuală. „Noi am încercat să sintetizăm experiența specialiștilor din Norvegia, România, dar și experiența noastră locală din Comunitatea Terapeutică din Anenii Noi. Sunt niște principii ale comunităților terapeutice care se bazează pe faptul că oamenii interacționează în grup, trebuie să învețe să fie responsabili, să învețe să muncească, să fie capabili să se afle într-un format de comunicare și de feed-back permanent", a menționat psihologa.
Comunitatea Terapeutică „Catharsis"
În cursul 2, rezidentul are mai multe responsabilități. Poate să conducă activități de grup pentru colegii săi. În acest curs se pune accent pe învățare, pe schimbare comportamentală. El trebuie să respecte regulile și principiile comunității.
fie cărți de specialitate sau Biblia
În cursul 4, rezidentul poate fi liderul comunității. După ultimul curs, rezidentul rămâne în comunitate până la eliberare și este mentor pentru ceilalți. Acesta deja urmează programul de post reabilitare.
1. persoana trebuie să recunoască dependența de droguri
2. trebuie să fie adecvat, să-și poată controla comportamentul, fără boli psihice
3. trebuie să poată citi și scrie, întrucât programul de reabilitare presupune multă muncă intelectuală
4. să nu aibă alte dosare pe rol.
Potrivit Inei Vutariov, rezidenții frecventează cursurile de instruire profesională așa cum le este recomandat în programul de executare a pedepsei. „Ei merg în grup împreună cu restul deținuților din penitenciar care știu ce se întâmplă în comunitate și le respectă principiile și valorile. Una dintre legile comunității este că noi avem grijă unii de alții, să respectăm principiile".
din România
Cea din urmă a fost înființată în 2010, iar astăzi în comunitate sunt 32 de rezidenți. Comunitatea de la Jilava funcționează aproximativ după aceleași principii ca cea de la Pruncul din Republica Moldova, cu mici deosebiri. Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor din România, programul este unul rezidențial, care promovează un stil de viață sănătos și moral.
Rezidenții au un program zilnic bine structurat, trebuie să respecte niște reguli pro-sociale, au activități pe toată durata zilei cum ar fi școală, muncă, consilieri socială și psihologică, de grup sau individuală. De asemenea, la fel ca la Pruncul, există stratificarea piramidală a rezidenților unde există lideri formali în progam. Relaționarea dintre rezidenți e de tip Big Brother.
Totuși, pe parcursul timpului, Comunitatea Terapeutică de la Jilava a avut mai multe provocări. Din 2010 au fost incluși 400 de rezidenți. Dar, pe parcursul timpului, 118 dintre aceștia au fost excluși pentru încălcarea regulilor, iar 85 au abandonat din diverse motive. Principalele cauze au ținut de incapacitatea lor de adaptare la cerințele specifice programului. Cu toate acestea, dintre toți cei care au absolvit programul, rata de recidivă s-a dovedit a fi de 7,1%.
În România mai există încă două comunități de acest fel. Totuși, pe parcursul timpului, cea de la Jilava a avut cei mai mulți rezidenți, în total 698 de persoane. La penitenciarul București - Rahova sunt 219 rezidenți, în total, însă nu există date referitoare la recidivă.
În cazul Penitenciarului de Femei Ploiești Târgșorul Nou, din 2011 până în 2017, cât a funcționat Comunitatea Terapeutică Eva destinată fostelor consumatoare de droguri, au fost incluse 63 de persoane private de libertate. 6 femei dintre acestea au recidivat, adică 9,5% a fost rata de recidivă.
Începând cu 2017, funcționează Comunitatea Terapeutică Anima destinată persoanelor cu tulburări de personalitate, depresie și anxietate. Până în prezent sunt incluse 16 persoane private de libertate și există un singur caz de recidivă.
oamenii învață să-și accepte umanitatea"... are și riscuri
„Omul se obișnuiește cu grija și susținerea de care ar parte în comunitate, iar după eliberare este preluat și ghidat în societate. Nu iese de după poartă și este al nimănui. În comunitate construiește relații de prietenie, relații de suport care poate să le utilizeze când iese la libertate, poate să solicite ajutor și să poată fi ajutat", a menționat specialista.
despre ce mâncare au pregătit luna trecută
O altă provocare ar putea fi resursele limitate de oameni, întrucât, la fel ca în alte domenii, ei lipsesc sau pleacă peste hotare.
Comunitatea Terapeutică de la Pruncul încă se află în fază de pilotare, cel puțin până la finalul acestui an, menționează Ina Vutcariov. Potrivit ei, s-au propus modificări în Codul de Executare, astfel încât activitatea comunităților de acest fel să fie reglementată, să aibă un statut legal.
Alte riscuri, din cauza cărora peste 200 de rezidenți nu au absolvit comunitatea de la Jilava, sunt nerespectarea regulilor sau incapacitatea de a se adapta regulilor.
Administrația Națională a Penitenciarelor din România a declarat, oficial, că programul de tip Comunitate Terapeutică se consideră că poate fi un instrument de reducere a recidivei, respectiv premisă a schimbării psiho-comportamentale în consumul de droguri, prin metode și tehnici specifice, așa cum s-a enumerat mai sus. „Elementele descrise trebuie internalizate de către rezident pentru ca acesta să-și poată însuși planuri de viitor, ce exclud revenirea în penitenciar sau întoarcerea la consumul de droguri. De asemenea, îmbunătățirea rezultatelor, pe termen lung, ar putea fi obținută prin crearea unor centre rezidențiale în comunitate care să ofere posibilitatea de continuare a tratamentului pentru rezidenții care părăsesc aceste Comunități Terapeutice".