Ce am avea de pierdut dacă amânăm integrarea europeană? 6 experți din diasporă

Am provocat șase experți din diasporă să împărtășească experiențele țării lor adoptive în interiorul UE, dar și opiniile personale legate de viitorul european al Republicii Moldova.

Amânarea integrării europene înseamnă, de fapt, întârzierea dezvoltării Moldovei pe toate planurile: politic, economic și socio-cultural. Reformele declanșate de obiectivul național de integrare în UE, accelerat din 2014 prin semnarea Acordului de Asociere, au pus Moldova pe un parcurs ambițios și avansat de transformare.

Tergiversarea procesului sau alegerea unui alt parcurs ar însemna stagnarea în domenii-cheie, precum instituțiile democratice stabile, o economie competitivă și modernă, educație de calitate, servicii medicale eficiente și un sistem de justiție transparent și echitabil. De facto, Moldova ar atrage pierderi majore. Legăturile întărite cu statele membre ale UE au dus la creșterea investițiilor străine, însă o amânare sau un eventual vot negativ la referendum ar pune în pericol statutul de țară candidată, obținut în martie 2022, blocând asistența europeană și stopând negocierile de aderare începute în iunie 2023.

Aceasta ar submina angajamentele constituționale ale Moldovei și ar crea o percepție de indecizie, atât în rândul cetățenilor, cât și al partenerilor internaționali. Mai mult, un astfel de scenariu ar putea crește influența externă, în special din partea Federației Ruse, care ar profita de situație pentru a extinde controlul asupra politicii moldovenești. Pe plan economic, un eșec al referendumului ar avea consecințe grave, având în vedere că UE este principalul partener economic și comercial al Moldovei, absorbind peste 70% din exporturile moldovenești. Uniunea Europeană nu oferă doar stabilitate economică, ci și un punct de sprijin crucial pentru securitatea regională. În plus, un astfel de regres ar afecta moralul populației și ar diminua încrederea oamenilor în viitorul țării.

Procesul de integrare europeană presupune alinierea la standarde riguroase de transparență, eficiență instituțională și responsabilizare publică. Amânarea integrării europene ar genera o disfuncționalitate sistemică, limitând accesul cetățenilor la procesele de guvernanță participativă și va diminua încrederea în capacitatea administrației de a livra rezultate conform interesului public. De exemplu, accesul la date de înaltă calitate și inovațiile tehnologice, precum inteligența artificială (IA), sunt esențiale pentru modernizarea sectoarelor cheie din Moldova.

Administrația publică ar beneficia in continuare de procesele de digitalizare la nivel central și local, optimizând procesele și facilitând accesul cetățenilor la servicii esențiale, schimbând mind-setul instituțional, făcându-l mai deschis pentru schimbări și îmbunătățiri. În educație, tehnologiile avansate ar transforma metodele de predare și învățare, pregătind mai bine tinerii pentru o economie digitală. Sănătatea ar putea profita de soluții precum telemedicina și IA pentru diagnosticare, îmbunătățind accesul la îngrijire de calitate. Agricultura, un sector vital, ar putea crește productivitatea prin tehnologii inovatoare, iar securitatea cibernetică ar proteja infrastructurile critice pe măsură ce digitalizarea avansează. Amânarea procesului de integrare europeană ar limita accesul la aceste tehnologii și resurse esențiale pentru progres. Fără sprijinul și expertiza Uniunii Europene, Moldova riscă să rămână în urmă în ceea ce privește competitivitatea economică și modernizarea instituțiilor. Acest decalaj tehnologic ar afecta negativ toate sectoarele strategice, limitând progresul și inovația, împiedicând Moldova să evolueze către o societate modernă și futuristă. În loc să se alinieze lumii civilizate și să adopte standarde globale de eficiență și transparență, țara riscă să rămână izolată, incapabilă să facă față provocărilor dar și oportunităților viitorului.

Atunci când vorbesc cu diaspora noastră despre reîntoarcerea acasă, mulți îmi spun că vor face acest pas atunci când țara va deveni mai stabilă din punct de vedere economic, politic sau social. Integrarea în UE ne oferă oportunitatea de a pune țara pe făgașul stabilității. Fără aceasta, reîntoarcerea diasporei va fi compromisă, iar emigrarea va continua. Fără integrarea în UE, țara riscă să piardă și mai multă forță de muncă și talente, să accelereze depopularea, să reducă competitivitatea și să se priveze de cea mai mare valoare pe care o are – oamenii săi.

Dacă Moldova amână integrarea europeană, agenții economici locali vor fi privați de facilitățile extinse pentru comerțul cu statele membre ale UE, deoarece companiile din aceste țări beneficiază de costuri reduse în tranzacțiile comerciale între ele. Fără aderare, agenții economici din Moldova nu vor avea acces la piața unică europeană, un spațiu de peste 500 de milioane de locuitori, fără frontiere interne și bariere comerciale.

UE reprezintă cel mai integrat bloc comercial din lume, cu două treimi din comerțul realizat între statele membre. Cu o pondere de 21% din producția economică globală, UE este al doilea actor comercial mondial, după SUA, oferind stabilitate și reziliență în fața perturbațiilor comerciale globale și o pondere semnificativă în negocierile comerciale internaționale. Prin întârzierea integrării, agenții economici din Moldova nu vor beneficia de

  1. Acces facil la comerț: Exporturile și importurile către și din UE ar fi mai simple și mai ieftine, datorită circulației libere a bunurilor și serviciilor în interiorul pieței unice. De asemenea, UE încheie acorduri comerciale favorabile cu țări terțe, permițând companiilor să plătească taxe de import reduse sau chiar nule;
  2. Sprijin pentru IMM-uri: UE oferă sprijin substanțial întreprinderilor mici și mijlocii, prin subvenții și programe dedicate, facilitând astfel dezvoltarea și competitivitatea acestora. De asemenea, protejează IMM-urile în fața presiunilor globalizării și a marilor companii, asigurându-le o poziție competitivă pe piața internațională.

Dacă Moldova nu își va continua integrarea în Uniunea Europeană, va rămâne blocată într-o zonă de influență incertă, fără garanții de securitate și stabilitate economică. Aceasta va rămâne extrem de vulnerabilă la influențele externe, în special la presiunile directe din partea Rusiei, care utilizează corupția strategică și atacurile hibride pentru a destabiliza regiunea. Deși influența Rusiei se resimte chiar și în statele UE, în afara Uniunii, Moldova va fi expusă fără mecanisme eficiente de protecție împotriva fluxurilor ilicite de capital și a încercărilor de a manipula politic sistemul democratic prin intermediul fondurilor externe, in special din parte Kremlinului. Totodată, lipsa unei integrări europene va slăbi capacitatea Moldovei de a asigura securitatea energetică și economică, menținând-o dependentă de surse externe nesigure.

Dacă amânăm integrarea europeană, putem pierde cel mai de preț lucru pe care-l avem acum în Moldova: pacea. Vede fiecare cum s-au întețit războaiele și conflictele în întreaga lume. Cu siguranță acum, mai mult ca niciodată, ar trebui să fie un moment în care să căutăm urgent unitatea și un scop comun cu statele care își doresc pacea, iar Uniunea Europeană ne va oferi o astfel de oportunitate. Izolarea nu ajută nicio țară să facă față pericolelor de securitate. Viața, libertatea și bunăstarea fiecărui om este importantă, iar noi trebuie să ne aliem cu cei pentru care drepturile omului sunt o valoare fundamentală.

Această publicație a fost realizată în cadrul proiectului Diaspora4EU implmentat de fundația Noroc Olanda cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Fondului German Marshall Fund al Statele Unite ale Americii (GMF). Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale UE și ale GMF.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.