Ce ar putea însemna victoria lui Trump pentru Ucraina și Moldova. Explicăm

Colaj de Anastasia Odobescu

Deși rezultatele finale încă nu au fost anunțate, este aproape sigur că Donald J. Trump devine cel de-al 47-lea președinte al SUA.  

Una dintre cele mai afectate țări de rezultatul alegerilor va fi Ucraina. Țara se baza până acum pe ajutorul american în războiul pornit de Rusia. 

„Voi încheia războiul într-o zi”, declara Trump în 2023 referindu-se la agresiunea Rusiei contra Ucrainei. Trump nu a explicat cum anume planifică să facă acest lucru. Acesta a spus că îi va obliga pe Zelenski și Putin să ajungă la o înțelegere. Voci din anturajul lui au declarat că asta ar putea însemna cedarea de teritorii și amânarea aderării la NATO pentru Ucraina.  

Atât Zelenski, cât și președinta Sandu l-au felicitat pe Donald Trump cu ocazia victoriei sale.  

Simpatiile lui Trump pentru Putin sunt bine cunoscute. Atât el cât și susținătorul lui, Elon Musk, au menținut un contact strâns cu liderul rus în ultima perioadă. Reprezentanți ai Insitutului McCain din SUA spun că Trump „vrea să facă tot ce-i stă în puteri ca să-l ajute pe Putin”, într-un interviu pentru Kyiv Independent, iar realegerea lui ar putea fi o veste proastă pentru Ucraina.  

Cu toate acestea, Vladimir Putin nu s-a grăbit să-l felicite pe Trump, susținând că „SUA rămâne un stat agresor, indiferent cine se află la Casa Albă”. 

Rusia, fost partener strategic, actual stat agresor 

Deși Trump nu a făcut explicit declarații despre Moldova, soarta țării noastre este definitiv legată de cea a Ucrainei.  

În contextul războiului din Ucraina, în 2023, Republica Moldova a actualizat Strategia securității naționale. În acest act legislativ Statele Unite ale Americii apare ca partenerul strategic al securității și dezvoltării Republicii Moldova. În schimb, Federația Rusă, care până în 2023 se număra în lista partenerilor Republicii Moldova, apare ca stat agresor și principala amenințare.  

Moldova, importantă în contextul regional 

Angela Grămadă, președinta Asociației Experți pentru Securitate și Afaceri Globale, crede că contextul actual nu seamănă deloc cu cel din primul mandat a lui Trump, din 2016. „Trebuie să înțelegem că acest mandat al lui Donald Trump va fi unul mult mai complicat decât cel anterior. Da, victoria obținută în Senat și Congres reprezintă o garanție a alinierii strategiei Partidului Republican. Dar acest lucru nu îi simplifică situația lui Trump”, spune Grămadă.

Experta subliniază că Trump va fi nevoit să facă  față agresiunii ruse în Ucraina și să ofere detalii cu privire la planul sau strategia sa de pace, chiar dacă se laudă că nu el a declanșate conflictele militare. „Deocamdată este prematur să vorbim despre pașii concreți și abordare a problemelor din regiunea extinsă a Mării Negre. Un lucru este sigur, Donald Trump a făcut câteva promisiuni care îi vor fi reamintite constant de către opinia publică internațională”, spune Angela Grămadă. Aceasta mai crede că există structuri instituționale bine definite, care vor avea grijă ca derapajele să nu ducă întregul glob într-o zonă complet lipsită de predictibilitate. „Cred că în scurt timp vor deveni mult mai clare lucrurile, dar războiul împotriva Ucrainei și presiunea asupra Republicii Moldova sau a Georgiei, nu se va termina în trei zile”, conchide Grămadă.

Trump se va focusa pe politicile interne?

Analistul politic Victor Juc consideră că Trump se va focusa mult mai mult pe politicile interne decât pe cele externe, dar și că acesta vede mai degrabă un adversar în China decât în SUA. În Europa Trump ar vedea mai curând un concurent economic, decât un aliat politic, iar relațiile din interiorul NATO ar putea suferi schimbări. 

Juc consideră că Moldova este importantă pentru Trump doar în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina. „Moldova nu face parte din lista priorităților strategice, este un stat undeva între România și Ucraina. Dar în contextul războiului din Ucraina foarte mult depinde cum vor evolua evenimentele de acolo și cu repercusiunea asupra Republicii Moldova”, spune Victor Juc, directorul adjunct al Institutului de Cercetări Juridice și Politice al AŞM. 

Trump va acționa pe ambele direcții, atât încercând să reducă ajutorul financiar pentru Ucraina, păstrând resursele SUA, cât și punând presiune pe Rusia pentru a încheia conflictul, crede expertul. 

Presiuni pentru Ucraina

Acesta adaugă că SUA nu poate să nu țină mâna pe pulsul întregului sistem global. „E important care va fi raportul dintre globalism și izolaționism. Și aici depinde mult cine va veni în echipa lui, cine va fi secretar de stat, cine va fi consilier pentru securitate. Iată, aici depinde într-o anumită măsură cum va fi poziția Statelor Unite. Dar putem spune cu 100% certitudine că ei nu se vor retrage la nivel global.” 

Mai mulți experți consideră că situația ar putea deveni mai dificilă pentru Ucraina.  

Vor crește presiunile Casei Albe asupra Ucrainei pentru cedări teritoriale pentru a se ajunge la o încetare a focului. Negocierile vor fi însă extrem de grele, întrucât Putin în acest moment se află pe poziție dominantă și nu va putea exista nici cea mai mică încredere în „promisiunile” lui. Interesul american de politică externă nu este să crească puterea Rusiei, indiferent care va fi retorica lui Trump”, a scris jurnalista Sidonia Bogdan din România.  

Cât de previzibil este Trump? 

În ceea ce ține de politica externă, cel mai probabil Kamala Harris ar fi reprezentat o continuitate ale politicilor lui Biden, spun liderii de opinie. 

Deși personalitatea lui Trump pare să fie definită prin imprevizibilitate, experții de la Foreign Policy susțin contrariul. Totuși, Trump deja a fost președinte timp de patru ani, iar această experiență ne-ar putea ajuta să înțelegem ce urmează, în timp ce Harris nu a avut planuri concrete despre încheierea războiului din Ucraina sau contracararea Iranului, consideră aceștia. 

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.