Ce au lăsat turcii în Moldova? (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — În perioada medievală, multpătimitul pământ al Moldovei a fost râvnit de mulţi străini inclusiv de Imperiul Turcesc. Luptele contra turcilor duse pe teritoriul republicii noastre au lăsat urme vizibile, în construcţii şi distrugeri, dar şi invizibile în sufletele oamenilor şi pe filele istoriei.

Una dintre urmele vizibile ale invaziei turceşti, este şi podul de la Filipeni, raionul Leova, care se presupune că ar fi construit de către turcii veniţi pe acest teritoriu cu armată mare. Râuleţul Sărata Nouă, afluent al râului Prut care străbate astăzi satul Filipeni, le ieşise în cale trupelor turceşti. Fiind nevoiţi să construiască o trecere peste râu, turcii fără să vrea au lăsat un vestigiu istoric, arhitectonic, dar şi destul de practic, fiindcă este folosit şi astăzi de localnici.

Podul turcesc de la Filipeni face legătură între cele două maluri ale pârâiaşului Sărata Nouă, între satele Filipeni şi Tigheci, între istorie şi modernitate.

Ca şi orice lucru vechi, podul duce cu el nu numai o părticică din istoria neamului, dar şi sute de ani de greutate în fiecare zi, ceea ce denotă duritatea lui şi măiestria cu care a fost construit, rezistând atâtea secole la rând.

Anul construcţiei nu se cunoaşte, se ştie doar că este mult mai vechi decât satele, malurile cărora le uneşte. Locuitorii cei mai bătrâni ai satului Filipeni spun că strămoşii lor venind pe aceste pământuri pentru a înfiinţa satul au găsit podul deja construit şi practicat. Satul Filipeni are 252 de ani vechime, iar vârsta podului o putem doar presupune, fiindcă piatra pe care se făcuse inscripţia cu anul construcţiei este astăzi indescifrabilă.

Podul impresionează prin construcţia sa, desenând în apa râului două arce simetrice, bine conturate şi puternice.

Câte a avut de suferit şi de rezistat de-a lungul timpului unul podul ştie, dar e uimitor faptul că a reuşit să ţină piept tuturor greutăţilor duse pentru a putea şi noi astăzi admira şi atinge istoria cu mâna.

Copiii se nasc, bătrânii mor, apa curge la vale, anii trec, iar podul rămâne.

Distanţa de la Chişinău până la Filipeni este de 91 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.