Locuitorii mai multor sate și orașe din Moldova aleg să contribuie la dezvoltarea comunităților din care provin, aplicând la bugetul participativ. Această formă de bugetare le permite oamenilor să formeze grupuri de inițiativă și să participe cu diverse proiecte, pentru a obține finanțare de la primărie.
„Lucrurile se păstrează când persoanele sunt implicate”
În Cimișlia, la intersecția străzilor Alexandru cel Bun și Ștefan cel Mare, chiar în centrul orașului, se află un teren de joacă dotat și colorat. Acum câțiva ani pe acest loc era un teren de joacă mult mai mic, vechi și sărăcuț, cu doar un leagăn ruginit pe alocuri.
Spațiul a devenit confortabil și plin de viață după ce câțiva locatari au scris un proiect și au cerut finanțare de la primărie. Au fost auziți – de la autorități au primit 15000 de lei și au mai adunat 29000, mână de la mână. O asociație obștească locală a donat 6000 de lei.
Enlarge

Olga Pașcanean este lidera grupului de inițiativă care a construit terenul de joacă. „Proiectul a fost început în anul 2019 și finalizat în 2020. Oamenii s-au implicat nu doar cu bani, dar și cu munca”, spune Olga Pașcanean. Tot ea zice că zilnic pe teren vin să se joace copiii din curtea blocului și nu numai. După ce au văzut rezultatul implicării lor, oamenii au decis să paveze întregul teren de joacă. „Al doilea proiect a avut un buget de 100 de mii. 20 de mii de lei ne-au fost oferite de primărie, alte 20 de mii de lei de Consiliul raional. Restul sumei, 60 de mii de lei, a fost contribuția oamenilor și ajutorul unui antreprenor”, mai adaugă Olga Pașcanean.




Olga a venit la teren cu fiul ei Maxim, de 9 ani. „Cel mai mult îmi place căsuța, deoarece ne jucăm în ea”, spune băiatul. „Cred că mai bine se păstrează lucrurile când persoanele sunt implicate. Eu personal, dacă am depus suflet la amenajarea acestui teren, dacă ies afară și văd gunoi, rog copii să mă ajute să-l strângem sau chiar personal îl adun”, mărturisește Olga Pașcanean.
Ce înseamnă bugetare participativă?
Procedura prin care terenul a fost modernizat să numește bugetare participativă, numită și civilă. Consiliile locale alocă o parte din bugetul anual pentru proiecte propuse de cetățeni.
Inițial, se organizează un concurs de proiecte. Autoritățile locale anunță condițiile și regulile de participare, care diferă de la o primărie la alta. După ce sunt recepționate, inițiativele locale sunt publicate pe site-ul primăriei. Ulterior, are loc procesul de votare, care poate fi online sau prin intermediul unei urne de vot amplasate la primărie. Nicolae Hristov, specialist în scrierea proiectelor la primăria din Cimișlia, explică întregul proces. „După încheierea votului, este formată o comisie specială, compusă din reprezentanții primăriei, consilieri locali, reprezentanți ai societății civile și ai grupurilor de inițiativă. Pentru proiectele câștigătoare sunt aprobate devize de cheltuieli, iar la necesitate, sunt lansate proceduri de achiziții publice”.
Cimișlia, campioană la bugetarea civilă
Anastasia Balmuș are 72 de ani. La sfârșitul anului 2021, împreună cu câțiva vecini din Cimișlia, a decis să amenajeze un parc într-o zonă care risca să se transforme în gunoiște.
„Aici era ceva strașnic. Liliac crescut peste tot, murdărie, mortăciuni”, afirmă Balmuș. După ce au amenajat parcul, au continuat proiectul – anul trecut au construit un trotuar în parc, tot prin bugetare civilă. La fel a fost construit drumul de pe strada Miorița, de 185 de metri. Tronsonul era făcut din pietriș și din cauza ploilor trebuia reparat în fiecare an.
„Contribuția cetățenilor a fost de 110 mii, iar a primăriei de 200 de mii. Acest grup de inițiativă a contribuit cel mai mult la bugetul inițiativelor civice. Drumul a fost renovat în 2021”, declară Sergiu Andronachi, primarul orașului Cimișlia.
Enlarge

17 inițiative cetățenești au fost implementate în Cimișlia în ultimii trei ani, dintre care 14 au constat în renovarea drumurilor. Autoritățile locale spun că în 2023, bugetul participativ doar pentru infrastructura rutieră va constitui 2 milioane de lei.
Foișor și punct sanitar la Gura Bîcului
În satul Gura Bîcului din Anenii Noi, bugetul civil a fost lansat cu trei ani în urmă. De atunci s-a construit un foișor, a fost amenajat un muzeu cu exponate religioase, a fost renovat gardul la cimitirul local și la stadionul sportiv din localitate, au fost reparate fântâni. La inițiativa oamenilor au fost create puncte sanitare și de colectare a gunoiului pe plaja din localitate, s-a renovat fațada unei școli și s-a amenajat o zonă de agrement și două locuri publice.
„Am elaborat un chestionar online în care am inclus denumirile proiectelor depuse. Oamenii au putut să completeze niște anchete sociale în formă tipărită. Am avut câțiva voluntari care mergeau în piața locală, în ziua de joi, și îndemnau oamenii să voteze”, declară Svetlana Palii, bibliotecara satului Gura Bîcului.
În anul 2020, bugetul civil al localității din Anenii Noi a fost de 124 de mii de lei. Anul următor, suma a crescut până la 150 mii de lei, iar anul trecut pentru inițiativele cetățenești au fost alocate 100 de mii de lei. „Am elaborat un regulament prin care oamenii inițiază niște grupuri de inițiativă locală și identifică problema sectorială sau comunitară. În unele proiecte, oamenii s-au implicat și financiar”, afirmă Svetlana Palii.
Spații de joacă la Boșcana, Criuleni
Datorită colaborării dintre oameni și primărie, la Boșcana, Criuleni au fost amenajate două spații de joacă pentru copii. „La hram oamenii au ieșit, au făcut ordine, au vopsit, dar așa trebuia primăria să aibă grijă. Dacă ceva se strică, ei repede repară. Au mai instalat un panou informativ. Pentru anul 2023, bugetul participativ este de 100 de mii de lei”, spune Svetlana Racu, primara satului Boșcana.
Iluminat stradal la Zubrești, Strășeni
În satul Zubrești din Strășeni, în acest an, primăria a alocat în premieră bani pentru inițiativele cetățenești. În urma concursului desfășurat la început de ianuarie, s-a decis că pe o stradă din localitate va fi instalat iluminat stradal cu panouri solare. Locuitorii unei alte străzi vor primi urne pentru colectarea separată a deșeurilor, iar o fântână veche din localitate va fi renovată.
„Cele trei proiecte învingătoare au obținut cel mai mare număr de voturi. Pentru anul 2023, din bugetul local s-au alocat 60 de mii de lei pentru implementarea inițiativelor participative. Contribuția oamenilor este de cel puțin 10%”, specifică Maria Manoli, primara satului Zubrești.
Chișinău – panouri solare și… un podcast
Bugetul civil al Capitalei a fost lansat pentru prima dată în 2017, la inițiativa unui grup de cetățeni. În 2019, programul a fost suspendat pentru doi ani. Anul trecut, autoritățile municipale au alocat 3 milioane de lei pentru trei proiecte de infrastructură și mai multe inițiative de promovare a primăriei.
Deși chișinăuienii au dezvoltat și proiecte mai obișnuite (zonă de agrement pentru tineri la Botanica, pavilion multifuncțional pe Calea Orheiului, panouri solare), unele au fost mai degrabă din domeniul marketing-ului și PR-ului. De exemplu, s-a creat un media hub pentru realizarea emisiunilor pentru tineri, a fost realizată o cercetare sociologică. Proiectele câștigătoare au mai presupus difuzarea unor buletine de știri locale la un post de radio, filmarea unui video promoțional „Chișinău – orașul meu iubit”, crearea unui podcast și a unor transmisiuni video.
Reprezentanții comunității „Primăria Mea” au realizat un articol prin care au declarat că în 2022, „autoritățile publice locale au interpretat eronat regulamentul și au redirecționat mai multe proiecte utile orașului către direcțiile primăriei și au înlăturat astfel cetățenii din proces. Or, una din funcțiile esențiale ale bugetului civil este anume de organizare comunitară și participarea la proiectele de amenajări, alături de funcționarii publici. Majoritatea proiectelor, adică 6 din 10, răspund mai degrabă la necesitățile executivului Primăriei decât la cele ale cetățenilor”, scrie în articol.
Vasile Chirilescu, șeful direcției Relații Publice și Buget Civil a primăriei capitalei, ne-a spus că „în regulament este specificat că acele proiecte care fac referire la activitatea de bază a subdiviziunilor municipale de profil, precum lucrări de infrastructură, amenajări, etc, vor fi executate de subdiviziunile care dispun de aceste capacități. Or, în mare parte, proiectele înaintate depășeau suma prevăzută de bugetarea participativă. Proiectele implementate au fost votate de cetățeni, cum putem să spunem că promovează primăria? Nu noi le-am inclus”.
Bugete nevalorificate
Nu toate localitățile însă reușesc să se mobilizeze și să valorifice banii alocați de autorități. Anul trecut, primăria satului Dubăsarii Vechi, Criuleni, a repartizat pentru bugetul participativ 40 de mii de lei, bani care nu au fost utilizați pentru inițiativele participative.
„Am avut înțelegerea verbală ca pe terenul artificial de mini-fotbal din centrul satului să se construiască un teren de volei. Profesorul de educație fizică și elevii până la urmă nu au realizat nimic. Au motivat că mai puțin sunt interesați de volei. Pentru 2023 nu știm ce să facem. Resurse financiare vom găsi, dacă va fi dorință și oamenii cointeresați”, spune Constantin Macarenco, viceprimarul satului Dubăsarii Vechi din raionul Criuleni.
În 2021, primăria din Dubăsarii Vechi a alocat 60.000 lei pentru bugetarea participativă, dintre care au fost valorificate doar 15.000 de lei.
Cum poți să te implici?
Fiecare cetățean are dreptul să ia decizii despre felul în care arată și se dezvoltă localitatea sa. Iată ce poți face ca să profiți de bugetarea participativă:
- Identifică o problemă sau ceva ce poate fi îmbunătățit în localitatea ta.
- Identifică alte persoane din comunitate care au aceeași dorință ca tine.
- Formează și înregistrează la primărie un grup de inițiativă.
- Informează-te despre bugetul participativ în localitatea ta. Dacă această opțiune încă nu există, poți cere autorităților locale să aloce buget pentru asta. Poți folosi chiar acest articol pentru a exemplifica cum funcționează bugetul participativ.
- Scrie un proiect în care să propui soluții.
- Depune dosarul la primărie pentru a fi supus votului.
- Implementează proiectul.
- Scrie-ne și împărtășește experiența ta.