Anul acesta temperatura medie a aerului în luna iulie a depășit cu 2-3ºС valorile normale, arată datele Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Motiv pentru care specialiștii au anunțat cod roșu de caniculă în raioanele de centru și sud ale țării. Iar cea mai mare primejdie în verile fierbinți este insolația.
De la începutul verii și până acum Serviciul de urgență a înregistrat 24 de cazuri de insolație pe întreg teritoriul țării. Dintre cei afectați au fost 19 adulți și cinci copii. După acordarea asistenței medicale de urgență, 18 persoane au avut nevoie de spitalizare.
Ce este insolația?
Insolația este o afecțiune gravă, cauzată de expunerea excesivă la căldură, în special la soare. Apare atunci când corpul nu mai poate să-și regleze temperatura și începe să se supraîncălzească. Denumirea medicală la această reacție este șoc caloric sau termic.
„Temperaturile care depășesc 35°C pot cauza insolație, mai ales dacă persistă mai multe zile consecutiv. Umiditatea ridicată poate agrava situația, îngreunând evaporarea transpirației și răcirea corpului”, explică Natalia Silitrari, șefa direcției Promovarea sănătății din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
Specialista precizează că există două tipuri de insolație: insolația de efort, care apare în timpul activităților fizice intense în condiții de căldură și umiditate, dar și insolația clasică, care apare de la căldură în timpul verii.
Cei mai vulnerabili la insolație sunt copiii mici, persoanele în vârstă, persoanele cu boli cronice și persoanele care activează timp îndelungat în condiții de căldură extremă.
Cum îți dai seama că ai făcut insolație?
Simptomul caracteristic al insolației este o temperatură a corpului de peste 40°C. Primul semn al acestei afecțiuni este leșinul. Alte simptome includ:
- cefalee pulsantă (dureri de cap);
- amețeli;
- lipsa transpirației în ciuda căldurii;
- piele roșie, fierbinte și uscată;
- slăbiciune musculară sau crampe;
- greață și vărsături;
- bătăi rapide ale inimii, care pot fi puternice sau slabe;
- respirație rapidă, superficială;
- modificări de comportament, cum ar fi confuzia sau dezorientarea;
- hipertensiune sau hipotensiune arterială;
- convulsii;
- pierderea temporară a cunoștinței;
- comă.
Ce trebuie să faci dacă ai suferit o insolație?
- Adăpostește-te într-un loc umbrit sau răcoros;
- Bea apă pentru a compensa pierderile de lichide din corp;
- Evită băuturile dulci și care conțin cafeină sau alcool;
- Răcește corpul prin aplicarea de comprese reci în regiunea capului, la ceafă, sub braţe, pe piept și abdomen;
- Nu se recomandă băile foarte reci sau administrarea preparatelor antipiretice (de tipul Paracetamol);
- Monitorizează-ți simptomele de insolație, cum ar fi durerile de cap severe, amețelile, greața sau slăbiciunea generală. Dacă simptomele persistă sau se agravează, sună la 112 și cere ajutor medical.
„Tratament specific pentru insolație nu există – răcirea rapidă a organismului este singura opțiune”, precizează specialista ANSP. Spitalizarea este necesară în cazurile când simptomele se agravează sau persoanele prezintă risc semnificativ de complicații grave, în special pentru vârstnici, copii, femei însărcinate, persoane cu boli cronice.

De ce sunt periculoase insolațiile?
În mod normal, organismul uman își poate regla temperatura corpului chiar și la temperaturi mari. „Însă expunerea prelungită la temperaturi ridicate face ca aceste mecanisme să fie depășite. Se produce o activare a proceselor de coagulare și eliberare de substanțe inflamatorii, care cauzează lezarea temporară sau permanentă a organelor”, atenționează Silitrari.
Persoanele vulnerabile la insolație pot suferi efecte grave, uneori pe termen lung, din cauza expunerii severe la căldură.
Insolația se poate complica cu insuficiența multiplă de organe, în care sunt afectate organele vitale: creierul, rinichii, inima, plămânii, ficatul.
În unele cazuri, decesul poate surveni în câteva ore dacă șocul caloric nu este tratat imediat.
Cum te protejezi de insolație?
- Evită expunerea îndelungată la razele directe ale soarelui;
- Evită să ieși din casă între orele 11:00 – 17:00;
- Poartă haine din fibre naturale cu mâneca lungă, prin care pielea respiră;
- Utilizează mijloace de protecție: pălării, umbrele, ochelari de soare, cremă cu factor de protecție minim 50+, care se aplică cu 30 de minute înaintea expunerii la soare și se reaplică la fiecare două ore;
- Evită eforturile fizice intense (antrenamente, grădinărit) în perioada zilei, când temperatura atinge valorile maxime;
- Menține o igienă bună a corpului, fă baie frecvent;
- Hidratează-te sistematic și consumă zilnic cel puțin doi litri de lichide (apă, ceaiuri din plante) la temperatura camerei;
- Evită consumul de cafea, băuturi alcoolice, băuturi îndulcite, a băuturilor prea reci sau fierbinți;
- Consumă zilnic fructe și legume crude, surse importante de vitamine și minerale pentru organism în timpul caniculei. Datorită efectului de eliberare a apei din produsele vegetale, dispare senzația de sete continuă;
- Alege o alimentație cu conținut caloric redus, cu cât mai puține grăsimi, sare, zahăr, mâncăruri prăjite sau afumate, alimente procesate, fast-food;

Pe timpul caniculei, copii sunt cei mai vulnerabili pentru că temperatura lor crește de 2-3 ori mai repede decât la adulți. Iată cum previi o insolație la copii:
- Oferă-i copilului să consume cât mai des lichide proaspete, chiar dacă acesta nu le cere;
- Nu lăsa fără supraveghere copiii de până la 5 ani, chiar pentru perioade scurte, în automobilele parcate la soare;
- Evită deplasarea la distanțe lungi cu mașina fără climatizare;
- Asigură-te că ai o rezervă de apă suficientă în cazul unei deplasări;
- Evită plimbările cu copiii sub 5 ani în orele caniculare;
- Evită scăldatul copilului în apă rece.
Vezi și 10 metode să-ți răcorești casa fără aer condiționat
Persoanele în etate sunt altă categorie aflată sub risc. Dacă ai printre apropiații tăi persoane în vârstă, în special cu dificultăți de deplasare sau cu dizabilități, asigură-te că au la dispoziție cel puțin doi litri de apă potabilă pe zi și sesizează serviciul 112 dacă suspectezi că aceștia au suferit o insolație sau o supraîncălzire a corpului.
Insolațiile, tot mai frecvente?
Anul trecut, de pe 1 iunie până pe 3 iulie se înregistrau 20 de cazuri de insolație, comparativ cu 24 din acest an. Totuși, în lipsa unor date complete din fiecare an, este dificil de estimat dacă numărul insolațiilor crește în fiecare an.
Vladislava Ceban, reprezentanta serviciului comunicare a Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, precizează că acestea sunt doar persoanele care s-au adresat la urgență. „Mai sunt și persoane care se duc de sine stătător la spital, în privința cărora nu deținem date. De aceea este dificil de estimat câte persoane au suferit în realitate de insolație”, adaugă aceasta.
Natalia Silitrari se arată îngrijorată de schimbările climatice care pot crește riscul de insolație. „Temperaturile excesive sunt tot mai intense și de durată. Tot mai mulți oameni se confruntă cu riscul de a face insolație”, afirmă aceasta.
Specialista adaugă că este crucial să se întreprindă acțiuni de adaptare la caniculă, cum ar fi plantarea arborilor și arbuștilor în orașe, termoizolarea locuinței, protecția persoanelor vulnerabile, condiții adecvate la locul de muncă – asigurarea cu apă potabilă, adaptarea regimului de lucru, etc.