Instrucțiuni pentru turiști: ce faci dacă întâlnești un animal sălbatic

Amatorii de turism iubesc animalele. Nu doar pe cele domestice, ci și pe cele sălbatice. Pe exemplul țării vecine cu noi – România, în munții Carpați, turiștii se întâlnesc foarte des cu animale sălbatice, precum bursuci, urși, vulpi, lupi, etc.. Vom reda câteva dintre instrucțiunile cele mai importante de comportament uman în habitatul animalelor sălbatice. În fiecare an vedem la știri, cum o ursoaică cu pui a ucis un cioban, sau a sfâșiat oi, vaci, cai, etc.. Haite de lupi dau târcoale la stânele de la Brăila și Galați. Și asta se întâmplă chiar în vecinătatea noastră. 

Vorbim despre fiare sălbatice, mult mai puternice decât omul, foarte periculoase. Un lucru cunoscut este că, întâlnirile cu animale, în circumstanțe precum plimbările cu elefanții și ședințele foto cu tigri depind de munca acestor creaturi sălbatice, pentru că acestea sunt exploatate, inițial dresate, apoi puse la muncă. Nu vorbim de cazurile când felinelor sălbatice le sunt scoase ghearele și colții, sau sunt drogate pentru a face interacțiunea cu turiștii mai sigură. Dar ce trebuie de făcut dacă pe o potecă turistică de pădure apare un moș Martin sau, și mai rău, soția lui cu încă vreo trei puișori?

Reguli generale pentru animale de pradă 

Întâi, trebuie ca fiecare turist să se informeze despre locațiile pe care intenționează să le viziteze și ce fel de animale sunt pe acele meleaguri. În acest an pe drumurile din Transfăgărășan, turiștii au avut ocazia sa vadă des animale sălbatice. În special ursul. Comportamentul omului trebuie să fie adecvat:

  • Se va face mult zgomot: cu tot ce apare sub mână, fie fluiere, cratițe, clopoței, orice, zgomote să fie; 
  • Trebuie respectat arealul animalelor, nu trebuie deranjate; 
  • Nu se vor lăsa în urmă alimente sau gunoaie;
  • Țineți animalele de companie în lesă sau închise în cușcă.

Ursul va ataca dacă va simți că este amenințat. Motivele tipice pentru care un urs se simte amenințat sunt: ​​

  • Nevoia de a-și proteja puii, de a-și proteja hrana sau carcasele ascunse;
  • Condiția de a fi surprins, de teamă, că spațiul său a fost invadat sau de a avea ieșirea blocată;
  • Nu trebuie fugărit un pui de urs. Chiar dacă este singur, mama lui este undeva pe aproape.

Aceste sunt câteva din regulile de comportament pentru întâlnirile cu un urs. Dar ele sunt valabile și pentru lupi, vulpi, bursuci, și alte animale prădătoare.

Reguli pentru animale ierbivore

Animalele ierbivore sunt la fel de periculoase și la fel ca cele de pradă sunt gata sa atace în cazurile când li se pare că viața lor este în pericol. Un animal periculos în acest sens ar fi considerat mistrețul. Mai des scroafa mistrețului cu puișori mici. La fel ca și ursoaica, va ataca, în caz că se va simți amenințată, ea și puii ei. Noutatea bună este că nimeni încă n-a murit în urma mușcăturilor de mistreț. Victime decedate sunt, însă din cauza infectărilor cu rabie. De altfel turistul trebuie să fie atent și la animăluțe mici și drăgălașe, cum ar fi veverițele sau iepurii, care pot avea diferite boli, inclusiv rabie. Important este să fie admirate de la distanță și nu trebuie să se apropie nimeni de ele. Dar și mai bine ar fi să fie evitate, să nu fie deranjate, în special în perioada împerecherilor. Căpriorii, cerbii devin foarte agresivi și sunt capabil să ucidă.

O asigurare medicală pentru străinătate

Asigurarea sănătății pentru perioada călătoriilor turistice, sunt necesare liniștei și confortului fiecărui turist. Pentru a avea plăcerea unei odihne de calitate nu trebuie ca turistul să se gândească la prețurile exagerate din medicină, în țările pe care le va vizita. Dar că prețurile sunt mult mai mari ca în țara noastră, este un lucru cert. 

O companie de broker în asigurări poate fi de mare ajutor în alegerea riscurilor de sănătate și poate da consultații gratis la care din companiile de parteneriat ar putea un turist să obțină cea mai avantajoasă poliță de asigurare.

Asigurarea turistului în caz de accident

Acest tip de asigurare este facultativ și se va face doar la dorința turistului. Iar dacă situațiile descrise mai sus nu par a fi de neglijat, atunci se poate obține o poliță de asigurare a sănătății destul de ușor. Mai ales că la compania Medasig, polița poate fi procurată online în doar câteva minute, iar angajații companiei o vor aduce pe adresa care va fi indicată.  

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.