Ce se întâmplă cu agresorii familiali când ajung la poliție

Sursa foto: Partidul Șor
În Republica Moldova, agresorii, când ajung în atenția poliției, în unele cazuri li se deschide dosar penal. Apoi, prin instanța de judecată, sunt obligați de instanță să parcurgă un program de reeducare. Sunt obligați să o facă și când, la recomandarea polițistului, victima solicită o ordonanță de protecție și scrie o cerere în instanța de judecată.
În unele cazuri, pot frecventa programul de reeducare la Inspectoratul Național de Probațiune. În alte cazuri, pot beneficia de serviciile organizațiilor non-guvernamentale care luptă împotriva violenței domestice.

Citește aici: Cum agresorii familiali pot să-și schimbe comportamentul

Primul centru pentru agresori din Moldova

La centru din Drochia, gestionat de A.O. „Artemida”, programul de consiliere a agresorilor constă din 35 de ședințe. Primele cinci sunt individuale și cu prezență fizică, unde agresorul este informat despre regulile de bază ale programului, condițiile impuse. Dacă renunță la program, riscă să-și ispășească pedeapsa în penitenciar. Celelalte 30 de ședințe au loc online.

Până la pandemie, toți agresorii mergeau la Drochia, la Centru. Însă pandemia i-a mutat online. Schimbarea asta, însă, a făcut ca numărul participanților să crească, spune Andrei Odajiu, coordonatorul Centrului. Mulți dintre ei nu-și permiteau fizic, dar și financiar, să ajungă la Nord săptămânal.

Fiecare ședință durează de la 90 până la 120 de minute, de două ori pe săptămână, pe Viber. „E cea mai accesibilă platformă de comunicare pentru toți beneficiarii”, explică Odajiu. Spune că fiecare beneficiar chiar participă la ședință, pentru că li se cere opinia tuturor la fiecare etapă de lucru. Ședințele sunt dirijate de doi dintre specialiștii Centrului: jurist, psihopedagog sau asistent social.

Potrivit lui Odajiu, agresorii sunt din toate păturile sociale și au ocupații diferite. 97% din agresori sunt bărbați.

Manual de control al furiei

Întâlnirile au loc pe baza unui „Manual de Instruire a specialiștilor în lucrul cu agresorii familiali”, elaborat de specialiștii de la noi. Acesta conține zece teme, fiecare cu câte trei subteme. Subiectele discutate se referă la non-violență, la comportament neamenințător, respect, încredere și susținere, onestitate, responsabilitate parentală, responsabilitate comună, parteneriatul economic, respectul sexual, negocierea și corectitudinea. De exemplu, agresorii vor învăța să fie recunoscători și să vorbească despre asta; să spună „te rog, mulțumesc”; să exprime dragoste și grijă; să împartă banii, timpul și spațiul și altele.

Citește mai multe detalii despre program în long-readul despre Cum agresorii familiali din Moldova învață să-și schimbe comportamentul. Când tare mă enervez, trag aer adânc în piept

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.