Cea mai veche biserică şi chilia lui Daniil Sihastrul/ FOTO

Se află la doar 200 de metri de Mănăstirea Putna şi este un monument istoric de o valoare deosebită. Însă, de mai mulţi ani stă într-un condamnabil con de umbră. Rar cine mai intră, iar autorităţile se fac a uita de existenţa ei. E „bătrână” şi mică, în schimb povara anilor îi dă o şi mai mare importanţă, o încarcă de istorie şi semnificaţie. Important e să dorim să-i cunoaştem parcursul spiritual. E vorba de biserica de lemn „Dragoş Vodă”.

Sfântul locaş de lângă cea mai de seamă mănăstire a spiritualităţii româneşti are o vechime de peste şase secole. Se spune că aceasta a fost ridicată la 1346 de către Dragoş Vodă în satul Volovăţ. Peste 122 de ani, domnitorul Ştefan cel Mare şi Sfânt o aduce la Putna, un dar pentru monahii care se stabileau rând pe rând.

Despre mănăstirea veche de lemn a Putnei, aşa cum este numită în mai multe documente, notează, pentru prima dată, cronicarul Miron Costin în „Letopiseţul Ţării Moldovei”. Până mai ieri se credea că e vorba doar de o legendă, iar ceea ce a notat cronicarul e din spusele oamenilor şi nu are o confirmare ştiinţifică.

Acum zece ani, unele cercetări veneau să confirme că biserica de lemn a fost construită la 1345-1346. Astfel, s-a reafirmat faptul că biserica lui Dragoş Vodă e cea mai veche din România. Totodată, s-a accentuat e cea mai veche biserică de lemn din Europa, ba chiar din lume.

După ce am admirat mica biserică de lemn Putna am pornit pe jos spre chilia lui Daniil Sihastrul, care e doar la un kilometru de istorica mănăstire. Case aşezate, garduri mici şi peisaje încântătoare, toate bucură ochii şi fac sufletul să tresalte. Ajung la un râuşor cu apă limpede şi cu susur de parcă ar spune o rugăciune.

…Apoi e o cruce de lemn, iar lângă ea stă cuminte de cinci secole o chilie, o chilie săpată în stâncă, ce l-a ascuns de ochii lumii pe cel care s-a rugat. Timp de două decenii, aici a fost locul de trai şi rugăciune al lui Daniil Sihastrul. Se spune că acest monah i-a prezis lui Ştefan cel Mare încă la 1451 că va deveni domnitorul Moldovei.

După ce urcă pe tron Marele domnitor îl i-a pe Daniil Sihastru drept sfetnic şi duhovnic. Datorită sfaturilor acestuia Ştefan cel Mare a ridicat Mănăstirile Putna şi Voroneţ. Daniil Sihastrul a fost înmormântat la Mănăstirea Voroneţ, în partea sudică a pronaosului bisericii. Din păcate pe lespede nu e trecut anul morţii sfetnicului şi duhovnicului lui Ştefan cel Mare. Daniil Sihastrul a fost canonizat la 20 iulie 1992, urmând a fi prăznuit pe 18 decembrie.

Chilia lui Daniil Sihastrul a devenit o destinaţie căutată, deşi e una foarte modestă.

Călătoria spirituală prin Moldova lui Ştefan cel Mare şi Sfânt  continuă. Următorul popas e la Mănăstirea Bogdăneşti.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.