Cedează 9 poziţii! Republica Moldova, pe locul 103 în clasamentul mondial al celor mai libere economii

Republica Moldova a fost plasată pe locul 103 din 157 de ţări incluse în clasamentul celor mai libere economii din lume, potrivit studiului „Economic Freedom of the World: 2015 Annual Report” realizat de Institutul canadian Fraser. Cu un scor de 6,63 puncte din 10 posibile, Moldova a coborît nouă poziţii comparativ cu topul precedent

Scorul înregistrat de economia moldovenească este într-o uşoară scădere, de la 6,67 puncte la 6,63 în raportul din acest an, ca urmare a unui scor mai scăzut la categoria reglementarea pieţei forţei de muncă şi reglementarea mediului de afaceri. România ocupă locul 17, iar Federaţia Rusă a fost plasată pe poziţia 99. În fostul spaţiu post-sovietic şi în regiunea Europei Centrale şi de Est, cea mai liberă economie este a Georgiei (locul 11), urmată de cea a României (locul 17), Armeniei (locul 18) şi Lituaniei (locul 19

Raportul realizat de Fraser Institute analizează gradul în care politicile şi instituţiile unei ţări susţin libertatea economică prin intermediul a 42 de indicatori, care se grupează după cinci domenii majore: mărimea intervenţiei Guvernului în economie (determinată ca nivel al cheltuielilor guvernamentale, al impozitelor şi taxelor, întreprinderi publice), structura sistemului juridic şi protejarea drepturilor de proprietate, stabilitatea monetară, libertatea comerţului internaţional, reglementări în domeniul creditării bancare, al muncii și mediului de afaceri.

Cele mai libere economii din lume sunt Hong Kong, Singapore, Noua Zeelandă, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Insulele Mauricius, Iordania, Irlanda, Canada şi Marea Britanie. La polul opus se situează Venezuela, Republica Congo, Libia, Chad, Siria, Argentina, Algeria, Zimbabwe, Republica Africa Centrală și Angola.
Institutul Fraser este o organizaţie publică canadiană independentă de cercetare şi de învăţământ, cu o reţea globală de 86 de filiale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare