Cei Doisprezece Apostoli din munţii României (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Astăzi vă îndemn să facem o excursie în munţii Călimani, la o destinaţie inedită, rezervaţia „12 Apostoli”. De ce anume aici şi de ce „12 Apostoli”? Pentru simplul fapt că Parcul National Călimani este recunoscut pentru peisajele sale impunătoare şi pentru monumentele unice, iar Rezervaţia „12 Apostoli” este unul din acestea.

Călimanii, munţi ce-si deapănă legendele din perioade dacice şi de pe vremea lui Pintea Haiducu, sunt cei mai masivi munţi vulcanici din România.

Cu o suprafaţă de circa 200 de hectare, rezervaţia 12 Apostoli adăposteşte multe figuri zoomorfe şi antropomorfe, constituite din fragmente de lava cimentată. Rezervaţia din Munţii Călimani a fost modelată de natura, iniţial de activitatea vulcanică şi ulterior de agenţi externi.

Grupul de stânci ce formează rezervaţia cuprinde mai multe „sculpturi” fantastice ce atrag numeroşi vizitatori, ca de exemplu figura unui moş cu barbă, spre nord, a unui bătrân spre sud, a unui urs cu capul plecat, a unei femei ce aminteşte silueta lui Nefertiti s.a. Printre acestea se remarcă figura misterioasă a Moşului, ce prezintă trei faţete distincte, toate cu chip uman. Ineditul acestor stânci a provocat imaginaţia privitorilor, iar unii le-au asemănat cu megaliţii din Insula Paştelui.

De sărbătoarea celor 12 Apostoli localnicii urcă din zonele învecinate pentru a sărbători „Moşii din Călimani”, cu originea în străvechiul cult dacic al soarelui, bradului şi focului, având ca temă principală cultul moşilor şi strămoşilor.

Celor care doresc să vadă cu propriii lor ochi “tărâmul giganţilor” le propun să facă o vizită la această rezervaţie, având ca punct de plecare Vatra Dornei, de unde până la Gura Haitii mai sunt 28 de kilometri. Din Gura Haitii, se poate ajunge la Rezervaţia 12 Apostoli prin Poiana Negri, pe la mănăstirea Apa Rece. Pe traseul tematic, se pot admira privelişti panoramice ale Munţilor Călimani, înşiruite de-a lungul marginii celei mai mari caldere vulcanice din Europa.

Distanţa de la Chişinău până în munţii Călimani este de 397 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.