Cei mai mulţi suporteri străini la Cupa Mondiala sunt americani

Multă vreme neinteresaţi de fotbal, americanii dau cel mai mare contingent de suporteri străini prezenţi la Cupa Mondială din Africa de Sud, lucru de care ei sunt cei dintâi surprinşi, notează AFP, citată de Agerpres.

Peste 130.000 de bilete au fost vândute în SUA, mai multe decât în Marea Britanie sau Germania, ţări cu tradiţie în fotbal.

În orăşelul minier Rustenburg, mii de suporteri ai yankeilor şi-au încurajat sâmbătă favoriţii, care au terminat la egalitate cu Anglia (1-1). Oraşul Johannesburg se aşteaptă de asemenea la o invazie americană pentru meciul de vineri SUA – Slovenia.

"Mulţi americani sunt curioşi să descopere Africa, dar nu ştiu de ce americanii sunt mai numeroşi ca alţii", spune Brian Moore, originar din Atlanta.

"Sunt cu adevărat surprins. Poate că asta se datorează imaginii proaste a Africii de Sud în presa europeană", a adăugat el, referindu-se la articolele alarmiste despre gradul de insecuritate din ţara cu 50 de omucideri pe zi.

Brusca popularitate a fotbalului printre americani poate fi explicată şi de rezultatele bune ale naţionalei, finalistă anul trecut la Cupa Confederaţiilor, după o victorie cu Spania în semifinale.

Importanta comunitate hispanică din SUA, pasionată de fotbal, a contribuit la sporirea popularităţii acestui sport în America de Nord, unde campionatul profesionist, Major League Soccer (MLS), progresează lent, la 16 ani după Mondialul disputat în SUA.

Ziariştii americani ţin cont de dorinţele compatrioţilor şi meciurile de fotbal încep să conteze în programele televiziunilor din SUA. Canalul sportiv ESPN s-a angajat să asigure acoperirea completă a CM 2010, cu ajutorul unui mare număr de comentatori, majoritatea europeni, şi a trei studiouri amenajate pe stadionul Soccer City din Johannesburg. În Africa de Sud, ESPN a trimis sute de oameni.

Dacă succesul fotbalului în rândul americanilor este incontestabil, sportul cu balonul rotund e totuşi departe de a concura baseball-ul şi fotbalul american.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.