De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Pentru cei nu ştiau există gheţari şi sub pământ, care nu cedează prin frumuseţe celor de la suprafaţa pământului, fiind de multe ori mai frumoşi şi mai misterioşi. Unul dintre aceştia este şi cel din peştera Scărişoara, din munţii Apuseni.
Peştera Scărişoara are o lungime totală de 750 m din care vizitabili sunt doar 250 m. Adâncimea peşterii este de 110 m, cu o intrare de 50 m diametru şi 48 m adâncime, accesul făcându-se printr-o scară metalică în vederea facilitării intrării turiştilor.
Peştera este împărţită în mai multe sectoare ce au diferite denumiri. Astfel, chiar după intrare, se află Sala Mare cu trecere în Biserica unde se găsesc peste 100 de formaţiuni stalagmitice de gheaţă fiind totodată principala atracţie turistică a peşterii. În stânga acestei săli se ajunge în Rezervaţia Mare printr-o galerie cu o lungime de aproximativ 70 m sau în Rezervaţia Mică.
Vizitarea acestora este permisă doar în scopuri ştiinţifice şi cu autorizaţie specială de la Institutul de speologie Emil Racoviţă din Cluj Napoca. La adâncimea maximă a peşterii de 105 m se află Galeria Maxim Pop. Celelalte două secţiuni ale peşterii Catedrala şi Palatul Sânzianei sunt lipsite de gheaţă.
Gheţarul Scărişoara, care este atracţia principală a turiştilor, se află în sala „Biserica” şi prezintă un volum de 75.000 m cubi de gheaţă.
Peştera Scărişoara s-a format în timpul glaciaţiunii când munţii în care este situată erau acoperiţi de zăpadă şi gheaţă. Peştera având decât o singură deschidere în partea de sus se formează astfel curenţi de aer între suprafaţă şi peşteră care îngăduie păstrarea gheţii.
Ca orice lucru misterios şi tainic are legenda sa, astfel că şi peştera Scărişoara nu a fost trecută cu vederea
Poveştile din bătrâni spun că în peştera de la Scărişoara trăia, în vremuri vechi, un balaur pe care localnicii îl numeau Solomat.
Acesta fura câte o fată frumoasă, fie în Noaptea de Anul Nou, fie în noaptea dinaintea Târgului de Fete la Găina şi le ascundea într-un palat de gheaţă pe care niciunul dintre localnici n-a avut ocazia să-l vadă.
O altă legendă spune ca, în spatele formaţiunii calcaroase numite “La Brazi “, există doua bazine tot timpul pline cu apă. Cine se aşează în genunchi, îşi descoperă capul şi bea direct cu buzele şi-şi pune o dorinţă, îşi va vedea visul cu ochii. Condiţia este să-şi respecte “ritualul “ şi, timp de cel puţin un an să nu divulge nimănui dorinţa pusă.
Fie ca toate dorinţele puse aici la Scărişoara să vi se împlinească.
Distanţa de la Chişinău până la Peştera Scărişoara este de 681 km.