De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — În Oraviţa, judeţul Caraş-Severin, România stă de două secole edificat cel mai vechi teatru din sud-estul Europei.
Construcţia a fost terminată la 1 iulie 1817 şi pusă la dispoziţia „Clubului diletanţilor”, o trupă de teatru locală formată din amatori. În aceea perioadă oraşul Oraviţa făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. La inaugurarea edificiului a venit însuşi împăratul Francisc I, împreună cu împărăteasa Augusta Carolina.
A fost construit după modelul teatrului Burgtheater din Viena şi din punct de vedere arhitectural, clădirea prezintă elemente ale stilului baroc vienez.
Primul spectacol s-a numit „Gelozia umilită”. Teatrul a devenit foarte repede faimos în imperiu. Multe trupe de seamă din Berlin, Budapesta, Viena, Belgrad, Vârşeţ, Iaşi, Bucureşti au jucat pe această scenă. La finele lunii august 1868, chiar Mihai Eminescu ajunge la Oraviţa însoţind trupa de teatru a lui Mihai Pascaly unde era sufleur şi secretar II, venit cu spectacolul „Doi profesori procopsiţi şi neprocopsiţi”.
Anul acesta Teatrul „Mihai Eminescu” din Oraviţa a organizat în zilele de 4-5 octombrie, a II-a ediţie a Festivalului George Enescu. Ediţia din acest an a fost dedicată aniversării a 80 de ani de la primul concert susţinut de George Enescu la teatrul din Oraviţa.
Din anul 1968, în clădirea teatrului funcţionează Muzeul de Istorie a Teatrului şi a Oraşului Oraviţa. Muzeul are o secţie de istorie, geografie istorică, etnografie-folclor, arhivă documentară şi o bibliotecă de carte şi presă veche. Sunt expuse manuscrise, afişe, documente, costume, scule şi obiecte casnice, accesorii, texte, fotografii.
În „Cartea de aur a teatrului” sunt semnate nume importante precum: Matei Millo, Zaharia Bârsan, compozitorul George Enescu, cântăreaţa Maria Tănase şi mulţi alţii.
Vechiul teatru din Oraviţa este prilej de mândrie pentru localnici şi obiectiv turistic important pentru întreg teritoriu românesc.