De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — România este patria celor mai vechi picturi rupestre cunoscute până acum, aşa susţin specialişti români şi străini.
În anul 2010, în timpul unei expediţii franco-române în peştera Coliboaia, a fost descoperită o galerie cu picturi negre. Picturile reprezentau: un bizon, un cal, o felină şi două capuri de rincori. De asemenea au fost descoperite câteva gravuri şi oseminte de urşi. Toate aceste descoperiri au fost supuse probelor cu carbon pentru a se afla vechimea lor şi s-a constatat că acestea au vechime de 36.000 ani.
Desenele sunt cu atât mai valoroase cu cât există similitudini între arta rupestră a oamenilor preistorici din Bihor cu lucrări ale celor care au desenat în peşteri din Franţa, aproximativ în aceeaşi perioadă istorică”, a declarat Călin Ghemiș, arheolog la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea. Este excepţional faptul că s-a demonstrat prin aceste picturi că în spaţiul est european (teritoriul României de astăzi) existau civilizaţii similare cu cele din vestul Europei, care aveau aceleaşi cunoştinţe, aceeaşi credinţă, acelaşi mod de viaţă.
Peştera Coliboaia se află în judeţul Bihor, pe Valea Sighiştelui şi are o lungime de 750 m. „Peştera Coliboaia nu este accesibilă publicului larg. Ea va rămâne, cel mai probabil, inaccesibilă, având în vedere că trebuie trecut pe sub apă pentru a ajunge la picturi”, a declarat Călin Ghemiş. Parcurgerea peşterii este îngreunată şi de faptul că este activă, motiv pentru care aventurarea este recomandată numai speologilor cu experienţă.
Picturi rupestre s-au mai descoperit pe teritoriul României, pe pereţii unei alte peşteri – Cuciulat. Autenticitatea şi vechimea acestora au fost atestate de cercetătorii străini.
Cu toate că nu le putem vedea cu proprii ochi, e plăcut să ştii că teritoriul strămoşilor noştri a fost locuit de civilizaţii înfloritoare, cu nimic mai prejos decât cele vest-europene.