Avem prea mulți cerbi pătați în Moldova
Numărul prea mare de cerbi are consecințe negative: sunt afectate pădurile, în special cele tinere, iar existența cerbului nobil, specie autohtonă, este pusă în pericol de dezvoltarea invazivă a cerbului cu pete, care a fost adus pe teritoriul țării.
Numărul de cerbi stabilit pentru o suprafață poate varia în funcție de condițiile climatice, capacitate de gestionare a numărului de animale și numărul de prădători. Pentru Moldova limita recomandată de savanți pentru mia de hectare este de 25-30 de exemplare.
Astfel, specialiștii au stabilit limita de 100 de cerbi pentru suprafață rezervației „Codrii Moldovei” de 5177 de hectare. Acum aici sunt peste 500 de cerbi pătați și 50 cerbi nobili, iar norma admisă este depășită de peste 10 ori.

- 5177hectare
- 500cerbi pătați
- 50cerbi nobili
Gheorghe Manic, directorul rezervației „Codrii Moldovei”, spune că în rezervațiile din centrul țării se întâmplă o adevărată invazie a cerbului pătat și hibridizarea cerbului nobil. „Noi tindem ca să fie specia carpatină de cerb, care este mai aproape de codrii sau de zona noastră. La moment, nu avem o linie pură de cerb carpatin. Deci, este un hibrid, între cerbul pătat și nobil”, lămurește Manic.
Anatol Savin menționează că în anii ‘80 în Pădurea Domnească se găseau peste 200 de cerbi nobili, iar acum acolo au rămas circa 60 de exemplare. Asta s-a întâmplat în mare parte din cauza vânatului care a fost permis la începutul anilor ‘90.
Specialiștii mai menționează că din cauza încălzirii globale, boncănitul sau perioada de împerechere, este mai lungă. „Perioada maximă de sunete care sunt emise de masculi se termina după 5 octombrie. Acum, ultimele vocalizări au fost pe 2-3 noiembrie”, spune Gheorghe Manic de la „Codrii Moldovei”.

Un articol despre rivalitatea dintre cele două specii de cerbi în rezervația „Plaiul Fagului” menționează investigațiile efectuate de grupul de cinegetică a Institutului de Zoologie: „creșterea vertiginoasă a populației cerbului cu pete și hibridizarea dintre speciile de cerbi au urmări negative pentru păstrarea speciei autohtone de cerb nobil.”
Experții consideră că suprapopularea rezervației cu cerbi, căpriori, mistreți produce presiune excesivă asupra ecosistemelor silvice, care duce la subnutriția animalelor, apariția indivizilor bolnavi și distrugerea habitatelor naturale pentru alte animale.
Deși nu există date despre cantitatea de pădure afectată de numărul excesiv de cerbi, experții au menționat că urmează a fi publicat un raport la acest subiect până la sfârșitul anului.
De exemplu în 2017 a avut loc programul „Cerb”, prin care mai mulți cerbi nobili au fost mutați din centrul țării la nord, în rezervația „Pădurea Domnească”, iar 100 de cerbi cu pete au fost strămutați din rezervațiile „Codrii” și „Plaiul fagului” spre sudul țării.
Experții recomandă strămutarea cerbilor în partea de sud și nord a țării, dar și îngrădirea lor în aceste zone. Totuși, ei atenționează că acest lucru nu va fi posibil cu tot numărul de cerbi care sunt acum în păduri și că, în fond, problema ar rămâne nerezolvată.
Dar chiar dacă numărul lupilor s-ar mări, nu cerbii cu pete ar fi ținta lor. „Lupul nu reglează selectiv. El o să extragă animalele mai mari. Și am avea un număr mai mare, el se va orienta la cerbul nobil, care este de talie mai mare și poate îndestula o haită de vreo 10 lupi. Nu o să năvălească asupra celui cu pete pentru că e mai mic”, explică Savin.
Totuși, vânătoarea este un subiect sensibil în societate, iar grupul de cinegetică a Institutului de Zoologie susține că problema cerbilor are nevoie de o reglementare științifică, iar soluțiile ar trebui „să nu genereze abuzuri și să nu reprezinte un paravan pentru activități de braconaj”.
Drept soluții, specialiștii recomandă capturarea cerbilor cu pete, în special masculi, și eliberarea lor în gospodării silvice specializate, dar și efectuarea analizei genetice pentru identificarea și selectarea cerbilor hibrizi.
Fotografia principală de Lilian Iațco
Fotografii de Ernest Todiev
Editare de Anastasia Condruc