Cetateni ai Republicii Moldova disparuti in zona de securitate

Ultima sedinta a Comisiei Unificate de Control (CUC) s-a desfasurat in atmosfera unei evidente nervozitati, aceasta fiind conditionata de negocierea membrilor CUC privind introducerea pe ordinea de zi a analizei problemei privind disparitia din Zona de Securitate a doi cetateni ai Republicii Moldova.

Astfel, in cadrul sedintei de saptamana trecuta, delegatia transnistreana a solicitat membrilor delegatiei Republicii Moldova in CUC sa ofere explicatii privind retinerea in Zona de Securitate, la 31 mai curent, de catre fortele de drept constitutionale, a cetateanului R.Moldova, Nicolae Cuicioglo, acuzatie care a fost adusa fara prezentarea unor temeiuri bine determinate si cu care delegatia moldoveneasca nu era la curent, transmit surse din cadrul Ministerului Apararii al Moldovei.

Totodata, din partea delegatiei moldovenesti a parvenit propunerea abordarii problemei privind retinerea la 21 mai, de catre organele de drept transnistrene in Zona de Securitate a cetateanului R.Moldova, Stefan Berzan.

In rezultatul unor negocieri tensionate, s-a stabilit ca la sedinta viitoare, atit partea transnistreana, cit si cea moldoveneasca sa prezinte informatii suplimentare la subiectele date.

Comentand pozitia delegatiei transnistrene in CUC, copresedintele CUC din partea R.Moldova, Ion Solonenco a declarat ca „scopul acesteia (delegatiei transnistrene) este de a invinui in toate neajunsurile din Zona de Securitate organele constitutionale ale R.Moldova si de a face din fiecare eveniment o pozitie, ce urmareste sa distruga procesul de negocieri si masurile de intarire a credibilitatii intre parti”.

Totodata, pozitia delegatiei R.Moldova in CUC orientata spre solutionarea comuna a problemei transnistrene s-a dovedit a fi una rationala, fiind sustinuta atit de delegatia ucraineana, cit si de membrii OSCE.

Refuzul categoric al delegatiei transnistrene de a se plasa in albia logica a propunerilor privind solutionarea situatiei din Zona de Securitate, a fost evidentiata si in cazul cind aceasta, in cadrul sedintei de joia trecuta, a facut in repetate rinduri, trimiteri la eventualele schimbari, derivate de pozitia speakerului Camerei Superioare a Parlamentului Federatiei Ruse, Serghei Mironov, si cea a Presedintelui Comitetului Dumei de Stat, Alexei Ostrovschii.

Daca pozitia domnului Mironov este apreciata pozitiv de catre delegatia transnistreana si cea a Federatiei Ruse, atunci pozitia expusa de domnul Ostrovschii nu este privita atit de favorabil de catre delegatiile in cauza.

Acest lucru a putut fi remarcat cind la trimiterile repetate ale delegatiei R.Moldova facute la adresa declaratiilor domnului Ostrovschii, copresedintele CUC din partea Federatiei Ruse, Victor Sanin a replicat, pe neasteptate, extrem de nemultumit: „acest al vostru Ostrovschii a fost dezavuat chiar de conducerea R.Moldova”.

La solicitarea reprezentantilor mass-media prezenti la sedinta, de a comenta declaratiile facute, domnul Sanin a contestat expunerea unor astfel de declaratii, mentionind ca nu a fost clar inteles, iar toate explicatiile pot fi primite de la consilierul Presedintelui R.Moldova, M. Tcaciuc. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.