Chemarea codrilor

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — „Am să plec în codrul verde/ Să mă ascund în iarba-i deasă…”, acesta este îndemnul unui cântec, ce te cheamă la un rendez-vous de suflet. Şi dacă ai inima fixată pe aceleaşi unde cu ale cântecului atunci Codrii Tigheciului te aşteaptă.

Codrii seculari ai Tigheciului de odinioară băgau spaimă în toţi cei ce vroiau să cucerească Moldova, erau un scut de nepătruns al Ţării de Jos, dinspre stepa Bugeacului.

Astăzi Codrii Tigheciului nu mai au dimensiunile sale istorice, dar pădurea mai păstrează şi azi cu sfinţenie specii de stejar şi gorun seculari, ce e înalţă spre a răcori sufletele celor înfierbântaţi şi a linişti şi tămădui inimile celor rătăciţi.
Rezervaţia peisagistică „Codrii Tigheci” este amplasată în partea axială a regiunii orografice de silvostepă – Colinele Tigheciului, care pornesc din Codrii Moldovei Centrale spre sudul republicii pe o lungime de peste 100 km, la o altitudine maximala – 301 m.

Are o suprafaţa totală de 2519 ha din punct de vedere ecologic, pădurea Tigheciului, prin genofondul ei, este mai virilă decât pădurea rezervațiilor „Codrii” și „Plaiul Fagului”. Pe teritoriul rezervaţiei se întâlnesc 9 specii de plante rare incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova. Conservarea biodiversităţii „Codrii Tigheci”, fiind doar o rezervaţie peisagistică cu statut multifuncţional, nu poate asigura protecţia speciilor, populaţiilor şi a habitatelor acestora.

Pentru asigurarea protecţiei complexelor de insecte, inclusiv a speciilor rare şi ameninţate cu dispariţia si a conservării habitatelor lor, este necesar să se extindă perimetrul acestei rezervaţii şi chiar să primească alt statut.
Astea fiind spuse, vă îndemn să vizitaţi rezervaţia „Codrii Tigheci”, dar să uitaţi acasă grătarul şi toate ustensilele ce ar putea afecta frumuseţea naturii.

Ceea ce v-aş recomanda să luaţi cu voi ar fi aparatul de fotografiat ca să imortalizaţi codrul în culorile toamnei.

Distanţa de la Chişinău până la rezervaţia peisagistică „Codrii Tigheci” este de 110 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.