„China cea frumoasă” în imagini fotografice

Biblioteca Naţională a Moldovei găzduieşte în perioada 15 – 30 octombrie expoziţia de fotografii „China cea frumoasă”. Evenimentul organizat de Ambasada chineză la Chişinău este unul de consemnare a 64 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze.

Au fost expuse 60 de fotografii – imagini peisagistice, care reflectă frumuseţea inegalabilă a pitorescului chinez din diverse regiuni, precum şi aspecte ale cotidianului, ce surprinde activităţi ale cetăţenilor ţării. Toate acestea realizate cu un rafinament artistic deosebit, într-un spaţiul multicolor şi multidimensional.

Directorul Bibliotecii Naţionale, Alexe Rău, în discursul de inaugurare a expoziţiei s-a referit la prestanţa culturii chineze pe mapamond, la locul pe care îl ocupă în contextul mondial, reiterând că cultura chineză, cu tradiţii milenare, şi-a lăsat amprente în evoluţia culturii europene. De asemenea, a menţionat că este oportună o prezentare, cât mai detaliată posibil, a culturii chineze publicului din Moldova.

În acest context, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Tong Mingtao, a specificat că aceste transformări şi reforme imortalizate în imagini argumentează viabilitatea cursului trasat de Guvernul de la Beijing. Este rezultatul care argumentează corectitudinea acestuia.

În altă ordine de idei, şeful diplomaţiei chineze a menţionat că ţara sa susţine eforturile depuse de Republica Moldova în procesul de reformare şi democratizare, pe parcursul celor 21 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice fiind implementate mai multe proiecte bilaterale.

Ambasadori ai mai multor ţări acreditaţi la Chişinău, parlamentari, reprezentanţi ai instituţiilor de stat, jurnalişti prezenţi la inaugurarea expoziţiei „China cea frumoasă” au remarcat în comentariile lor, că această ţară este un exemplu de reformare demn de urmat, cu tradiţii culturale care vor rămâne în durata eternă a timpului.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.