Chisinau-Kiev-Tiraspol-Moscova: trenurile de la Chisinau nu mai merg spre CSI

Administratia transnistreana acuza Ucraina ca a trecut de partea R. Moldova

Vineri, 3 martie, Kievul a pus in aplicare acordul privind noul regim de transportare a marfurilor la frontiera moldo-ucraineana. Astfel, transportarea tuturor marfurilor prin sectorul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean va avea loc doar in baza actelor vamale perfectate de autoritatile vamale ale R. Moldova.

Decizia data a provocat indignarea conducerii regiunii separatiste din stinga Nistrului, dar si a Rusiei. Tiraspolul sustine ca Ucraina s-a detasat de principiile fundamentale ale mediatorului la procesul de negocieri in problema transnistreana si a trecut de partea R. Moldova. Potrivit lui Igor Smirnov, „Transnistriei i-a fost refuzat dreptul de a desfasura o activitate economica libera – drept „consfintit” in Memorandumul de la Moscova, din anul 1997”. Simbata, la punctul de trecere Goienii Noi, de la hotarul moldo-ucrainean, a fost organizata pichetarea vamii ucrainene. Tot simbata, autoritatile transnistrene au retinut, in statia Bender, trei trenuri in tranzit, inclusiv unul rusesc, incarcat cu minereuri pentru Portul Reni, si doua garnituri fara marfa cu vagoane ale statelor CSI, care mergeau spre tarile lor prin statia Cuciurgan. Astfel, iS „Calea Ferata a Moldovei” a suspendat fortat circulatia trenurilor in tranzit.

Potrivit prim-ministrului Vasile Tarlev, care a tinut ieri o conferinta de presa in legatura cu situatia creata, introducerea noului regim vamal la frontiera moldo-ucraineana are drept scop crearea conditiilor favorabile pentru desfasurarea activitatii transparente si legale ale intreprinderilor din stinga Nistrului, precum si combaterea contrabandei si comertului ilegal, si nicidecum blocada economica, invocata atit de Tiraspol, cit si de Moscova. Referindu-se la declaratia Ministerului de Externe al Rusiei privind exercitarea unor presiuni economice asupra Tiraspolului, Tarlev a afirmat ca ea a putut sa apara fie din cauza grabei, fie din lipsa informatiei veridice.

„Autoritatile autoproclamatei republici nistrene reprezinta interesele anumitor grupuri, care nu doresc solutionarea problemei transnistrene, activitatea intr-un cadru ilegal aducindu-le beneficii mari. Si organizatiile internationale au inteles ca la baza acestui conflict sunt interesele economice si ambitiile unor grupari din regiune”, a mai spus Tarlev. Prim-ministrul a declarat ca Chisinaul este gata sa ofere regiunii transnistrene un statut special, dar cu respectarea obligatorie a integritatii teritoriale a R. Moldova. „Guvernul R. Moldova deja a acordat anumite facilitati agentilor economici privind inregistrarea provizorie, precum si scutirea de unele taxe vamale si este gata, in cazul aparitiei unor solicitari argumentate, sa acorde si alte facilitati”. De mentionat ca mai mult de 100 de intreprinderi transnistrene, care realizeaza 80% din exportul total al Transnistriei, au obtinut inregistrare permanenta sau temporara la Chisinau.

Acordul cu privire la noul regim de transportare a marfurilor la frontiera moldo-ucraineana a fost semnat de catre prim-ministrii R. Moldova si Ucrainei, Vasile Tarlev si Iuri Ehanurov, la 30 decembrie 2005, la Kiev, si urma sa intre in vigoare la 25 ianuarie 2006. Data punerii in aplicare a noilor reguli a fost insa aminata din cauza protestelor partii transnistrene. (Dupa Info-Prim Neo, INFOTAG) // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.