Chisinaul a Inregistrat Progrese Democratice Semnificative

Republica Moldova a inregistrat progrese semnificative pe calea reformelor democratice, se mentioneaza in textul proiectului de rezolutie al Comitetului de monitorizare a tarilor-membre ale Consiliului Europei, propus Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei spre aprobare.

La reuniunea Comitetului de monitorizare, ce a avut loc saptamina trecuta la Antalyia (Turcia), au participat pentru prima data si doi membri ai delegatiei moldovenesti la APCE, parlamentarii Maria Postoico (PCRM) si Vlad Cubreacov (PPCD).

Vicepresedintele Legislativului, Maria Postoico, a comunicat marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca la reuniunea de la Antalya au fost adoptate doua proiecte cu privire la R.Moldova, ce vor fi discutate la sesiunea APCE din 3-7 octombrie a.c. in proiectul de rezolutie si cel cu titlu de recomandare, se arata ca in R.Moldova exista o stabilitate politica, fiind apreciata, totodata, pozitia proeuropeana a conducerii de la Chisinau. De altfel, a mentionat Maria Postoico, Comitetul va propune Adunarii de la Strasbourg sa adreseze Republicii Moldova un mesaj de incurajare pentru parcurgerea drumului de integrare europeana, precum si sa ia act de apropierea legislatiei moldovenesti de standardele europene. De asemenea, se va solicita Consiliului Europei sa continue programele democratice in tara noastra si asistenta financiara in acest sens.

Totodata, a subliniat vicepresedintele Parlamentului, membrii Comitetului au apreciat ca fiind nesatisfacatoare unele aspecte, cum ar fi, de exemplu, eficienta sistemului judecatoresc, libertatea presei, in special, cea a audiovizualului, democratia locala, contracararea traficului de fiinte umane etc.

La rindul sau, deputatul PPCD, Vlad Cubreacov, a subliniat ca documentele Comitetului de monitorizare referitoare la R.Moldova sint cele mai favorabile de la aderarea tarii noastre la acest for continental. "Raportorii au mentionat ca R.Moldova se misca intr-o directie buna, atit puterea, cit si opozitia, apreciind in mod real sitautia din tara, iar economia moldoveneasca indeplineste conditiile dezvoltari durabile", a spus Cubreacov.

Parlamentarul crestin-democrat a aratat ca daca R.Moldova va avansa pe calea reformelor democratice, intr-un timp relativ scurt va fi posibila suspendarea monitorizarii din partea Consiliului Europei, membrii Comitetului apreciind astazi ca fiind prematura suspendarea procedurii de monitorizare. Potrivit lui Cubreacov, la sesiunea APCE din luna octombrie deja mai multi membri APCE intentioneaza sa puna in discutie aceasta chestiune. "Suspendarea monitorizarii va facilita dialogul cu Uniunea Europeana, insa, a opinat sursa citata, procesul de monitorizare nu este un lucru rusinos, ci mai degraba o forma de parteneriat dintre R.Moldova si Consiliul Europei", a accentuat deputatul.

Referindu-se la problema transnistreana, coraportorul pentru R.Moldova, Josette Durrieu, a subliniat ca alegerile pentru parlamentul local din regiune trebuie sa aiba loc doar dupa democratizarea si demilitarizarea Transnistriei. Potrivit reprezentantilor moldoveni, Josette Durrieu s-a aratat jenata ca Federatia Rusa si OSCE intentioneaza sa organizeze alegeri in regiunea transnistreana, sfidind autoritatile legitime de la Chisinau. // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.