Totuși, proiectul ridică multe semne de întrebare în rândul cetățenilor, activiștilor civici, urbaniștilor și celor interesați de dezvoltarea orașului. Prima problemă este că aceste clădiri urmează să fie amplasate pe mina pe care se află „Mezon", teren sub care s-au făcut excavații în perioada sovietică. În acelaști timp proiectul presupune clădiri de până la 21 de etaje într-un spațiu restrâns, iar experții spun că asta va crea presiune pe învățământ, pe sistemul de sănătate, pe infrastructura rutieră și, nu în ultimul rând, ar putea scădea calității vieții în zonă.

Odată cu destrămarea URSS, activitatea întreprinderii se schimbă. Astăzi, pe teritoriul fostei uzine agenții economici beneficiază de spațiu de depozitare, de comerț angro, servicii auto, fabricarea ambalajelor din material plastic, dar și altele. De asemenea, oficiile din clădirea administrativă se dau în chirie.
În anul 2008, uzina „Mezon” a fost privatizată și cumpărată de compania „Silver Wings” din Singapore, afacere cu 100% capital rusesc. În 2022, aproape 6% din cotele acțiunilor erau deținute și de o companie înregistrată în Cipru.

În primul rând, arhitectul spune că există niște beneficii indirecte cum ar fi crearea locurilor de muncă, dispariția clădirilor vechi, însă, potrivit lui, „Chișinăul pierde mai mult decât câștigă”.
Vatamaniuc spune că, în așa mod, pe un petic de pământ, sunt aduși foarte mulți oameni să locuiască. „Asta va genera trafic, deficit de spații de recreere. Va genera presiune pe sistemul medical din zonă, de exemplu. Toate serviciile publice vor suporta o suprasarcină".
„Viața la o densitate foarte mare nu aduce beneficiu oamenilor și comunităților. Oamenii de acolo nu se cunosc, nu creează relații și asta înseamnă că tu ai un oraș de oameni care nu-s conectați între ei", spune Andrei Vatamaniuc.

Foto din arhiva personală
Cu toate acestea, problema mașinilor parcate și traficului aglomerat nu a fost rezolvată, iar asemenea proiecte de complexe rezidențiale, așa cum spune arhitectul Vatamaniuc, ar pune presiune pe traficul din Chișinău.
Pe de altă parte, Vatamaniuc spune că chiar dacă acest spațiu este unul privat, locuitorii zonei sunt primii care vor suferi în perioada de construcție. „Dacă e terenul privat, asta înseamnă că ei decid ce fac cu orașul?”, se întreabă Vatamaniuc.
și cea de sub Mezon
Deocamdată, „Mezon" nu a făcut o expertiză tehnică a minei.
Această mină este conectată la Mina Chișinău, însă este gestionată de proprietarii fostei uzine. În 2021 a fost făcut un studiu de fezabilitate care arată că 60% din mina Chișinău a fost inundată. Experții au declarat că risc de prăbușire a minei pe termen scurt nu există. Dar acest risc va fi relevant peste aproximativ 30 de ani, dacă nu se intervine acum în zonele vulnerabile.
În 2023 mina a fost complet desecată. Asta va permite accesul specialiștilor să facă un studiu mai detaliat al zonelor vulnerabile, iar primăriei Chișinău să vină cu intervenții.
Intrăm cu mașina în mină și parcurgem vreo patru kilometri. Ajungem la o adâncime de aproximativ de 45-50 de metri. E întuneric și liniște. „Mergeți după mine și fiți atente să nu călcați în părți", ne atenționează minerul. Explică că, chiar dacă mina a fost desecată, în unele locuri nu este suficient de uscat – mai este nămol în care poți să intri de-a întregul.
Trecem cu degetul peste un perete și se ia un fel de praf moale și umed. Nu este mucegai, ne explică administratorul minei. De la umiditate și de la aer, calcarul de pe pereți se dezintegrează.
„Eu nu pot să zic că există risc de prăbușire [dacă se construiesc clădirile din proiectul propus]. Răspunsul îl poate da doar o expertiză tehnică concretă”, spune Lungu.
Au fost depistate multe indicii care demonstrează influența apei asupra structurilor de susținere (stâlpi, tavan) a excavațiilor miniere. Sunt observați stâlpi în apă cu colțurile surpate. De asemenea, s-a stabilit că unii stâlpi încep a intra în prima fază de distrugere.
Tavanul este parțial surpat. Pereții unor stâlpi sunt umflați și se desprind ușor cu mâna până la o grosime de jumătate de metru.
Pe tavanul galeriilor au fost observate pete umede cu o suprafață aproximativă de 2 metri pe patru metri" - este analiza excavațiilor miniere de sub Mezon făcute de către administratorul minei Chișinău, Sergiu Lungu.
la consultările publice
La consultările publice nu a fost niciun reprezentant al minei Chișinău care să vorbească despre „mișcările tectonice", „fisurile", „pilierii care se exfoliază", menționați în răspunsul inclus în proiect oferit de către administratorul minei, Sergiu Lungu.
Roman Guneavîi, expert în dezvoltare, a spus în cadrul discuțiilor publice că „proiectul creează probleme adiționale pentru sector". Deși inițiatorii proiectului spun că vor să creeze locuri de muncă în această zonă, Guneavîi vede, de fapt, contrariul - se creează mai puține spații pentru locuri de muncă și se adaugă spații de locuit.
Acesta a ținut să accentueze problema traficului din zonă. „Voi vreți să regândiți strada Florilor. Dar pe strada Matei Basarab poți să stai zece minute ca să ieși din intersecție. Vreți să puneți semafor, ce o să schimbe el? Voi creați mai multe probleme și le intrați în voie dezvoltatorilor imobiliari", le-a spus Guneavîi celor de la Institutul Municipal de Proiectări „CHIȘINĂUPROIECT", care au făcut proiectul PUZ-ului.

În afară de susținătorii proiectului, consilieri municipali și alte persoane interesate de subiect, la audieri au venit și locuitorii zonei. Ei au spus că nu vor să fie implementat acest proiect. Un locuitor al clădirii ilegale de pe strada Florilor a povestit cum este afectată viața zonei astăzi și cum ar putea proiectul propus să o îngreuneze.
„În clase sunt câte 36 de copii. Grădinițele sunt sufocate. Oamenii care cumpără apartamente sunt tineri care vor face câte doi-trei copii. Toți acești copii trebuie duși la școală. Dimineață mă pornesc pe strada Florilor spre liceu și până la cerc [de la Tipografie] e ambuteiaj. Voi nu o să puteți spune nimănui să stea acasă, în pătrățel, și să tacă", spune Ion, locuitor al sectorului Rîșcani.
Totodată, acesta a atins subiectul fostei policlinici abandonate care are un spațiu verde alături. „Până acum ne fugăreau de acolo. Noi ne ucidem unul cu altul, noi ne batem pentru că noi nu avem unde ne parca, pentru că așa a construit compania, pentru că așa le-a dat voie primăria", spune bărbatul căruia compania de construcții i-a vândut apartamentul și i-ar fi promis anumite comodități, care însă nu există până azi.
Autoritățile au declarat că vor urma și alte consultări publice, iar activiștii civici vor acționa pe toate căile pentru a împiedica votarea proiectului.
Editare de Patricia Mihailă
Fotografii de Tatiana Beghiu
Ilustrație de Dana Dubălaru