Chișinăul va avea un Muzeu al Apei. Muzeul este preconizat să fie deschis în incinta Turnului de Apă din Chișinău. Finanțarea va fi din partea Guvernului României. Investiția s-ar putea ridică la circa un milion de euro. În paralel și în orașul Tulcea va fi deschis un asemenea muzeu.
Aceasta va fi posibil în baza acordului de colaborare încheiat între Apă-Canal Chișinău şi Aquaserv SA Tulcea, cu susținerea Guvernelor de pe ambele maluri ale Prutului. Acțiunea are loc sub egida Anului Centenar 2018. În cel mai scurt timp, autoritățile de la Chișinău trebuie să înainteze Guvernului României un demers în acest sens.
Muzeul Apei va fi deschis în clădirea Turnului de Apă. Va fi un muzeu generalist în care se vor regăsi diferite instalații și echipamente, fotografii și acte istorice ale furnizorului de apă din diferite etape.
Scopul este de a educa vizitatorii în ceea ce privește importanța resurselor de apă, economisirea acestora,necesitatea implementării în permanență a tehnologiilor moderne de tratare a apei potabile în condiții de siguranță, precum și metodele consumului rațional de apă.
Locația Muzeului nu este întâmplătoare, căci Turnul de Apă, numit și Muzeul orașului Chișinău, a fost zidit în 1892, după proiectul întocmit de celebrul arhitect Alexandru Bernardazzi, pe cel mai înalt punct al orașului vechi.
Denumirea de Turnul de Apă vine de la faptul că aici, la început, îşi avea sediul instituţia furnizoare de apă potabilă din capitală. Odată cu construcția turnului a apărut și prima rețea de canalizare din Chișinău, elaborată pe timpurile primarului Carol Schmidt. Aceasta alimenta cu apă zona centrală a orașului, cu o capacitate de 200 mii de căldări de apă pe zi.
În Europa sunt doar 18 muzee dedicate apei.