CIO nu intentioneaza sa intrerupa stafeta olimpica din cauza incidentelor de la Londra si Paris

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) nu intenţionează să întrerupă ştafeta olimpică după evenimentele din Londra şi Paris, unde participanţii la acţiunile de protest împotriva acţiunilor autorităţilor RPC în Tibet au încercat să împiedice ştafeta, a declarat preşedintele CIO Jacques Rogge.

"Este un zvon şi neadevărat că susţinem dezbateri în această direcţie. Nu examinăm un atare scenariu", – a spus el în emisie directă la canalul de televiziune France 3, dînd răspuns la întrebarea despre posibila întrerupere a ştafetei. Potrivit spuselor lui, CIO analizează desfăşurarea fiecărei etpe a ştafetei şi face concluzii.

"Intenţionăm să studiem trecerea ştafetei focului din Olimpia pînă la Paris, apoi desfăşurarea următoarei etape la San Francisco. Facem sistematic concluzii", – a menţionat Rogge.

Etapa ştafetei la Londra a fost bruiată de acţiunile de protest din cauza "problemei Tibetului". La protestele de duminică, care condamnau politica autorităţilor chineze faţă de Tibet, au participat peste 2,5 mii de locuitori ai capitalei britanice.

S-a încercat de asemena de a împiedica ştafeta Focului olimpic la Paris. Astfel, luni la Paris au fost reţinute 18 persoane, care încercau să împiedice ceremonia. Numeroasele acţiuni de protest ale adepţilor independenţei Tibetului erau cît pe ce să compromită etapa de la Paris a ştafetei Focului olimpic, impunîndu-i pe organizatori să întrerupă de cîteva ori ceremonia şi să reducă ruta ei.

Ştafeta de la Paris a fost ultima în călătoria prin Europa a Focului olimpic, torţa a plecat pe calea aerului la San Francisco. Deja luni au apărut comunicate despre arestarea în America a patru adepţi ai independenţei Tibetului.

Un şir de organizaţii obşteşti şi oameni politici au propus boicotarea Olimpiadei-2008 de la Beijing în legătură cu situaţia din Tibet, care s-a agravat la 10 martie, cînd au avut loc demonstraţii nesancţionate ale adepţilor independenţei acestui raion autonom al RPC, care s-au transformat în tulburări masive.

Potrivit datelor oficiale ale RPC, în timpul dezordinei şi-au pierdut viaţa 18 persoane, 623 au fost rănite. Prejudiciul material de pe urma pogromurilor şi incendierilor a constituit numai la Lhasa 200 milioane de yani (28 milioane de dolari).

Traducere de S.Scoarţă // "Noutati – Moldova"

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.