Clujul subteran

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Faptul că Clujul, cel care e văzut la suprafaţă, are o reflecţie în interiorul pământului, cu tuneluri şi catacombe subterane, e cunoscut nu numai de locuitorii acestei urbe dar şi de turiştii care sunt atraşi enigmatic de acestea.

Cercetările au constatat că reţeaua de tuneluri şi galerii săpate sun Cluj este foarte mare şi ramificată, prin intermediul lor făcându-se legătură dintre principalele clădiri istorice ale oraşului şi dealul Cetăţuia.

Cele mai cunoscute subsoluri clujene sunt astăzi cele care adăpostesc localuri, apreciate de boemi, artişti, clubberi şi căutate de cei care vizitează oraşul. Despre cei care se simt atraşi să îşi petreacă timpul în asemenea locuri se spune că simt de fapt nevoia unor schimbări majore în viaţa lor, că de fapt este o trecere în celălalt tărâm, pomenit adesea în poveşti, pentru a găsi acolo secrete, putere şi comori.

Subsolurile vaste au mai avut şi rol de refugiu în anii ’40, când, la fel ca toată ţara, Clujul se pregătea de război.
„Am vizitat foarte multe locuri din străinătate unde pivniţele erau foarte gustate ca obiective turistice. Nu au fost însă folosite ca la noi, preponderent la cârciumi. Am văzut în subsoluri magazine foarte şic şi chiar bănci…Este o moştenire preţioasă care se distruge de la o zi la alta“ mărturiseşte dr. Adrian Andrei Rusu, de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei.

Acesta este şi cazul spaţiilor subterane de la Palatul Banffy, care astăzi găzduieşte Muzeul de Artă din Cluj. Pivniţele de sub palat au dimensiuni impunătoare care ar putea fi renovate şi transformate în săli expoziţionale inedite. Pivniţele mai dispun şi de două săli gigantice foarte înalte. "Dacă am putea obține fondurile pentru renovare, aici ar putea avea loc conferințe şi concerte, s-ar putea amenaja spaţii noi pentru expoziţii ori săli multifuncţionale", precizează directorul Muzeului de Artă din Cluj, Călin Stegerean.

S-ar putea crea o hartă cu tunelurile subterane ale Clujului şi crearea unei reţele noi de obiective turistice, redescoperirea Clujului medieval, dar acest lucru necesită bani şi investiţii.

Până la cunoaşterea proprie a acestor catacombe e bine de ştiut că există o parte necunoscută a urbei ardelene, ce conferă Clujului o nuanţă de mister şi trezeşte o dorinţă de exploatare.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.