De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — În munţii Gutâi din Maramureş, România, un cocoş uriaş a fost îngropat, însă mărturie a acestui fapt a rămas creasta păsării care stă în bătaia vântului. Bineînţeles că nu e vorba de un cocoş adevărat, ci de unul imaginar, însă creasta chiar este una adevărată, din stâncă, frumoasă şi impunătoare.
Rezervaţia Creasta Cocoşului nu depăşeşte suprafaţa de 50 de ha, şi este situată la o altitudine medie de 1200 m.
Punctul cel mai înalt al Crestei are 1450 m. Este caracterizată printr-o grupare de stânci ascuţite cu o formă crenelată, întinzându-se pe o lungime de 200 de m pe direcţia NV – SE.
Creasta este formată din roci vulcanice, rezultate în cadrul unor erupţii cu caracter exploziv, sculptate de agenţii hidro-atmosferici.
Poziţionarea crestei permite admirarea ei atât de la mari distanţe, cât şi de la poalele acesteia, formând imagini diferite şi peisaje unice, în funcţie de localizarea admiratorului. Înălţimea crestei permite practicarea spoturilor extreme, cum ar fi alpinismul sau zborul cu parapanta.
Dacă mergi de la Baia Mare spre Sighetul Marmaţiei sau invers, ori te învârţi aiurea prin zona Marei, nu are cum să nu îţi cadă ochii în depărtare pe o lamă stâncoasă, puternic zimţată, o adevărată santinelă, care iese cu tupeu şi rupe monotonia culmilor Gutâiului.
Această lamă stâncoasă este inedită prin frumuseţea ei, iar colinele domoale din jurul crestei subliniază măreţia ei.
Dacă vă hotărâţi să faceţi o tură până în munţii Gutâi şi anume la Creasta Cocoşului o puteţi face în primăvară când povârnişurile din jurul Crestei Cocoşului sunt împânzite de brebenei, un peisaj splendid.
O imagine cu această minune a naturii sigur va înfrumuseţa albumul dvs. de amintiri de neuitat.
Distanţa de la Chişinău până la Creasta Cocoşului este de 535 km.