Comisia de la Veneţia (CoV) recomandă Moldovei să organizeze alegeri anticipate şi să renunţe la ideea unui referendum constituţional.
În cadrul şedinţei de vineri şi sîmbătă a CoV, aceasta a elaborat un amicus curiae (lat: prietenul curţii) la solicitarea Curţii Constituţionale vizavi de interpretarea articolelor privind dizolvarea Parlamentului în cazul nealegerii şefului statului.
„Comisia subliniază necesitatea amendării Constituţiei la capitolul alegerea Preşedintelui în conformitate cu Legea de bază actuală: găsirea unui compromis între forţele politice şi modificarea procedurii de alegere a şefului statului în Parlament. Se propune ca Preşedintele să fie ales direct de către popor sau prin votul deputaţilor în al treilea tur de scrutin printr-o majoritate simplă. Amendamentul constituţional va intra în vigoare doar pentru viitorul Parlament”, scrie în recomandarea CoV.
Potrivit sursei citate, după votarea modificării constituţionale, Parlamentul actual trebuie dizolvat, dar nu mai devreme de 16 iunie. O modificare mai amplă a Constituţiei poate avea loc în timpul mandatului următorului Legislativ.
Opinia CoV a fost exprimată în conformitate cu Raportul asupra Amendamentelor Constituţionale, adoptat în decembrie 2009. Acesta accentuează că modificările constituţionale se fac în baza procedurilor prevăzute de Constituţia în vigoare.
Curtea Constituţională, la sesizarea unui grup de deputaţi comunişti, s-a adresat la 7 decembrie 2009 Comisiei de la Veneţia cu solicitarea de a interpreta interlegătura dintre articolele 85.3 şi 78.5 din Constituţie. Primul prevede că în cursul unui an Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată, iar al doilea – dacă în urma alegerile repetate Preşedintele nu este ales, atunci Preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor anticipate.