Consiliul Concurenței a sancţionat compania Supraten, cel mai mare producător şi comerciant de materiale de construcţie din Moldova, pentru concurenţă neloială. Aceasta după ce a constatat că agentul economic ar fi copiat ilegal ambalajul produsului de amestec uscat WEBER.VETONIT ce aparținea întreprinderii “Saint-Gobain Byggprodukter AB” din Suedia.
Potrivit legislației, sancțiunea aplicată pentru comiterea faptelor de concurență neloială se rezumă la o amendă ce constituie până la 0,5% din cifra totală de afaceri realizată de întreprinderea în cauză în anul anterior sancționării.
Astfel, Consiliul Concurenţei a stabilit o sumă de 1,05 milioane de lei sau circa 0,1% din cifra de afaceri a Supraten din anul 2015. Compania ar urma să achite amenda la bugetul de stat în termen de 60 de zile.
Totodată, Consiliul Concurenței a prescris încetarea de către Supraten a actului de concurență neloială manifetsta prin “copierea ilegală a ambalajuui produsului de amestec uscat WEBER.VETONIT ce aparținea întreprinderii “Saint-Gobain Byggprodukter AB” din Suedia, pentru produsele FINITO SV+, EUROFIN SV+”.
Plângerea din partea “Saint-Gobain Byggprodukter AB” împotriva”SUPRATEN” S.A. a fost înaintată la Consiliul Concurenței pe 12 ianuarie 2016
Design-ul ambalajului pentru amestecul uscat pentru construcții, al întreprinderii „Saint-Gobain Byggprodukter AB” nu a fost înregistrat în calitate de desen/model industrial, însă, invocă reclamantul, acesta a fost livrat pe piața din Republica Moldova, era accesibil publicului și a devenit cunoscut consumatorilor datorită calității sale.
Potrivit celor invocate în plângere, începând cu anul 2005, pe teritoriul Republicii Moldova sunt importate amestecuri pentru construcții WEBER.VETONIT în ambalaje cu gama de culori alb-verde-galben-negru, cu amplasare originală a elementelor figurative și imaginea literei „Z”, care are o poziție dominantă pe ambalaj.
Astfel, la sediul Consiliului Concurenței au fost prezentate mostre de ambalaj ale produselor WEBER.VETONIT, EUROFIN SV+ și FINITO SV+. Drept urmare a analizei aspectului exterior al acestor ambalaje, se constată că au un șir de asemănări și puține deosebiri. Aspectul exterior al ambalajelor produselor EUROFIN SV+ și FINITO SV+ (produs de Supraten n.r.) imită caracteristicile liniilor, culorilor și ornamentația elementelor grafice ale ambalajului WEBER.VETONIT (produs de Saint-Gobain n.r.).
Pe aceleași locuri de pe ambalaje se indică aceleași date (spre ex: denumirea produsului, cantitatea ș.a.), figuri și culori. Elementele distinctive ale ambalajelor întreprinderii Supraten, față de cel al companiei Saint-Gobain Byggprodukter AB, Suedia, sunt insignifiante, respectiv, nu sunt în stare să realizeze o deosebire clară între acestea. În acest sens, este iminent riscul ca decizia consumatorului de a procura produsele Supraten. sau a Saint-Gobain Byggprodukter AB, să fie slab diferențiată, or calitățile produselor unei întreprinderi, popularitatea întreprinderii, asociativ pot fi atribuite alteia.
“Reieșind din cele menționate mai sus, se conchide că întreprinderea Supraten. a întreprins acțiuni care sunt de natură să creeze o confuzie cu întreprinderea Saint-Gobain Byggprodukter AB, Suedia, cu produsele și activitatea economică a acesteia prin copierea ilegală a ambalajului produsului WEBER.VETONIT, pentru produsele FINITO SV+, EUROFIN SV+ și plasarea acestora pe piață, aceste acțiuni fiind în stare de a aduce atingere intereselor legitime ale reclamantului”, se arată în decizia Consiliului Concurenţei.
Nicolae Tricolici, director general al Supraten şi deţinător a 21,44% din acţiunile companiei a declarat pentru Mold-Street că va contesta decizia în instanţă.
“E o decizie neargumentată. Noi vom contesta în instanţă această hotărâre. Mai mult nu vă pot spune”, a declarat managerul Supraten.
Supraten este una dintre cele mai mari companii din Moldova şi lider pe piaţa producerii şi comercializării materialelor de construcţie. În anul 2015 Supraten a avut o cifră de afaceri de 1,05 miliarde de lei şi un profit de 14 milioane de lei.