Ministerul Administratiei Publice Locale (MAPL), creat recent de catre guvernarea comunista, pregateste un proiect de lege care are drept scop impartirea teritoriului R. Moldova in regiuni. Vor fi maximum patru-cinci regiuni – de nord, de sud, de centru si cea transnitreana.
Desi a recunoscut faptul ca se lucreaza asupra unui asemenea proiect, viceministrul Valentin Guznac a refuzat sa spuna ce costuri va reclama noua reforma si de ce comunistii vor sa renunte la raioanele la care au tinut cu tot dinadinsul sa revina acum trei ani si pentru care au cheltuit 150.000.000 de lei (oficial au anuntat doar 54.000.000 de lei – n.r.).
Sistem costisitor si ineficient
Surse sigure din cadrul MAPL ne-au spus ca actuala guvernare care a infaptuit (anti)reforma administrativ-teritoriala revenind la raioane, motivind ca astfel vor aduce serviciile statului mai aproape de oameni, in realitate a creat un sistem mult prea costisitor si ineficient. in loc sa se reduca numarul de functionari, asa cum trimbitau comunistii numai ca sa cistige de partea lor plebea, acesta s-a majorat de la 16.000 la 22.000. Pentru ca numarul de functionari s-a majorat mult prea mult la nivel de raioane, comunistii s-au apucat sa reduca cadre din primariile de la sate. Drept urmare, primariile rurale au devenit ineficiente, iar intreg sistemul administrativ-teritorial „maninca” anual cu 250.000.000 de lei mai mult decit in sistemul anterior, cel cu judete.
Situatie critica
Pentru ca situatia este de-a dreptul critica, comunistii incearca acum sa gaseasca o alta solutie. Numai ca pentru a realiza aceasta solutie, bugetul de stat va fi saracit cu alte zeci de milioane de lei numai din cauza ca Voronin si compania si-au indeplinit pe bani publici o promisiune electorala.
Solicitat de JURNAL, viceministrul Valentin Guznac a recunoscut ca exista o initiativa referitoare la legea privind impartirea pe regiuni. „Suntem abia la etapa elaborarii conceptiei si proiectului actelor normative”, sustine functionarul care nu ne-a putut da mai multe detalii pina ce proiectul nu va fi examinat in sedinta colegiului ministerului. Cel mai probabil, asta se va intimpla la finele lunii septembrie curent.
Regiuni virtuale
Potrivit analistului economic Veaceslav Ionita, revenirea la raioane nu avea niciun rationament economic. in urma acestei reforme, 70 de primarii din RM nu acumuleaza surse financiare care ar acoperi macar leafa primarului. Alte 280 de primarii acumuleaza putin mai multi bani decit cei necesari pentru salarizarea primarului si intretinerea sediului primariei. in opinia lui Ionita, cele 900 de primarii existente ar putea fi reduse lesne la jumatate, iar numarul functionarilor publici poate fi scazut pina la 13.000-14.000. Cit despre noua reforma pe care o coace guvernarea comunista, Ionita crede ca regiunile vor fi mai mult virtuale, pentru ca ele vor fi conduse cel mai probabil de niste consilii din care vor face parte reprezentanti ai actualelor raioane.
Sistem de tip rusesc
Solicitat de JURNAL sa comenteze intentia actualei guvernari de a crea regiuni in R.Moldova, Teo-Teodor Marsalcovschi, doctor in istorie, a declarat ca actuala guvernare vrea sa creeze un sistem de tip rusesc, fiindca Federatia Rusa este impartita tot pe regiuni, in asa-numitele „oblasti”. „Cu aceste „oblasti” noi ne-am confruntat prin anul 1812, dupa care acestea au disparut. Cea mai buna impartire teritorial-administrativa a R. Moldova este judetul, traditionalul judet. De aceea trebuie sa se revina la acele opt-noua judete, si nu la regiuni”, este de parere Marsalcovschi. Expertul considera ca raioanele nu sunt eficiente nici din punct de vedere economic, si nici social, iar comunistii au revenit la raioane pentru a-i pune in piine pe oamenii lor din teritoriu care le-au adunat voturi la alegeri. / Raisa Lozinschi // Jurnal de Chisinau