Dacă tații din țările europene sunt obligați de lege să-și ia concediu paternal, cei din Moldova nu doar că nu sunt încurajați s-o facă, dar întâmpină greutăți atunci când optează pentru un concediu de îngrijire a copilului.
Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei propune introducerea în legislație a noțiunii de “concediu paternal”, inspirat de practicile europene care promovează echilibrul între viața de familie și cea profesională. Mai mult de atât, în cadrul Ministerului există o Direcție a politicilor de asigurare a egalității, iar șefa acesteia, Lilia Pascal, susține că noul proiect va încuraja tatăl nou-născutului să se implice activ în creșterea acestuia.
Proiectul de lege a fost aprobat în ședința de Guvern la începutul lunii mai, iar acesta urmează să fie pus în discuție în plenul Parlamentului. Până la aprobarea acestei legi, în ajutorul taților dornici să fie alături de bebelușii lor vine o lege din 2004, care oferă posibilitatea bărbaților să beneficieze de concediul pentru îngrijirea copilului. La moment, în Republica Moldova de îndemnizația lunară pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani beneficiază 764 de tați.
Veaceslav, proaspăt tătic: A fost cea mai importantă lună din viața mea
Veaceslav Balan este unul dintre sutele de tați din Moldova care a ales să stea acasă, alături de soția, imediat după naștere. Spune că indemnizația oferită de stat este extrem de mică, iar satisfacția pe care a primit-o fiind alături de soția și cel mai nou membru al familiei sale a fost extreme de mare.
Se poate considera un norocos pentru că activează în una dintre agențiile ONU care se ocupă de egalitatea de gen, fiind scutit de reproșurile angajatorului, dar și de replicile ironice ale colegilor, atunci când a decis să-și ia concediul pentru îngrijirea copilului. “Atât eu, cât și soția avem aceleași aspirații profesionale, fiecare dintre noi are spațiu pentru familie, dar și pentru viața profesională. Colegii au reacționat cât se poate de firesc atunci când am zis că voi merge în concediu pentru că împărtășim aceleași principii, iar majoritatea prietenilor au manifestat un interes activ și m-au rugat să le povestesc în detalii experiența”, mărturisește Veaceslav.
Povestește cu emoții despre cele șase săptămâni pe care le-a petrecut alături de primul lor bebeluș. “A fost cea mai importantă lună din viața mea. Primele zile sunt foarte importante. Nu e suficient să fii tată în actele copilului, trebuie să participi la creșterea și dezvoltarea lui, să stabilești cu bebelușul o relație specială chiar din prima zi”, spune acesta.
Elena: Aș fi vrut ca soțul meu să petreacă mai mult timp alături de noi după naștere
Elena a adus pe lume în urmă cu câteva luni un băiat. Tânăra spune că prima sarcină nu este deloc ușoară, iar de una singură nu s-ar fi descurcat deloc. Pe parcursul sarcinii, dar și după naștere, alături de ea a fost mama sa, însă, spune cu regret aceasta, și-ar fi dorit ca soțul să petreacă mai mult timp alături de ea și bebelușul lor.
“Știam că și soțul își poate lua o lună de concediu pentru a fi alături de noi, însă cheltuielile din timpul sarcinii, nașterea, dar și cele care au urmat după naștere au fost prea mari, iar soțul nu a putut să renunțe la salariu pentru o indemnizație atât de mică. Și el, și eu, ne-am dorit să petrecem mai mult timp împreună alături de copil, cel puțin în prima lună, dar nu a fost posibil”, adaugă Elena.
“Absența tatălui în procesul de creștere a bebelușului duce la probleme de cuplu, chiar și despărțiri”
Psihologul Ludmila Șchiopu spune că prezența tatălui este mai mult decât importantă în prima perioadă după naștere. “Când revine de la maternitate, mămica are multe întrebări, dar și stări confuze. De cele mai dese ori, mămicile nu sunt pregătite emoțional și au nevoie de sprijinul, în special moral, al taților. Prezența soțului le va inspira încredere și siguranță”, spune aceasta.
Totodată, psihologul susține că, în ultimii ani, bărbații din Moldova sunt tot mai deschiși și dornici de a participa la creșterea și îngrijirea copilului.
„În experiența mea profesională am întâlnit multe cupluri în care au apărut probleme anume din cauza aceasta – lipsa ajutorului în îngrijirea copilului din partea partenerului. Femeile au anumite așteptări înainte și după naștere de la partener, însă nu totdeauna le verbalizează. Pentru ca familia să trăiască în armonie, e nevoie ca ambii părinți să se implice în egală măsură în creșterea și educarea copiilor”, adaugă aceasta.
Ce trebuie să cunoască un tată care dorește să beneficieze de concediul pentru îngrijirea copilului
Pot beneficia de concediul pentru îngrijirea copilului bărbații care au activat și au achitat impozite în bugetul statului cel puțin trei ani sau cel puțin nouă luni din ultimele 24 de luni dinaintea nașterii copilului.
Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se stabileşte de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului şi până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului.
Cuantumul indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului până la împlinirea vîrstei de 3 ani constituie 30% din venitul mediu lunar realizat de tatăl copilului în ultimele 12 luni calendaristice dinaintea lunii naşterii copilului.
Pentru a stabili indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, este necesar să se adreseze la casa teritorială de asigurări sociale de la locul de domiciliu sau reşedinţă şi să prezinte un set de documente: buletinul de identitate, certificatul de naştere al copilului, extrasul din ordinul de acordare a concediului pentru îngrijirea copilului ce atestă faptul că tatăl se află în concediu pentru îngrijirea copilului, copia carnetului de muncă sau certificatul ce confirmă încadrarea în câmpul muncii, declaraţia persoanei asigurate REV-5 (în cazul lipsei informaţiei privind venitul asigurat realizat în trimestrul de gestiune în contul personal).
În cazul în care tatăl îşi reia activitatea până la încheierea concediului pentru îngrijirea copilului, el pierde dreptul la indemnizaţia lunară. Această prevedere nu se extinde asupra taţilor care şi-au reluat munca în condiţiile timpului de muncă parţial.
Modele europene
România are unul dintre cele mai lungi concedii parentale din UE, tații putând să rămână acasă până la doi ani. În comparație, Portugalia oferă taților doar o săptămână de concediu, aceasta fiind obligatorie.
Irlanda alocă trei luni de concediu pentru fiecare părinte și încă trei luni ce pot fi împărțite între părinți așa cum doresc.
În Germania, tatăl are dreptul la două luni din cele 14 de concediu plătit pentru creșterea copilului, în timp ce în Suedia tatăl beneficiază de minimum două luni, iar indemnizația este de 80% din venitul net.
de Oxana Greadcenco
Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului ”Schimbarea percepţiei femeii în societate prin intermediul mass-media”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent, sprijinit de Ambasada Olandei, prin intermediul Programului MATRA.
pentru opiniile exprimate în articol aparține autorilor acestora și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Centrului pentru Jurnalism Independent sau al Ambasadei Olandei.