Un grup de bloggeri a vizitat recent Aeroportul Internațional Chișinău. Aceștia l-au cunoscut pe directorul compania „Avia Invest”, Petru Jardan care le-a povestit cu lux de amănunte ce investiții au fost făcute până acum și ce urmează a fi făcut mai departe.
Iată 9 concluzii de bază la care au ajuns bloggerii:
- Premierul E problema, NU aeroportul! Actualul Prim-ministru Valeriu Streleț se ocupă doar de PR și self-promotion. Altceva nu prea are timp să facă. Au scris și alții că majoritatea acțiunilor pe care și le asumă au fost începute de alții. Una din acestea este tema cu aeroportul. Doar că premierul care a început-o, Chiril Gaburici, a întrebat public despre aeroport, pentru că nu avea claritatea faptelor. Toți ziceau că aeroportul este rus și poate să ne bombardeze rușii dar s-a adeverit a fi un pic altfel. ”Altfel”-ul acesta nu vrea să îl înțeleagă nicidecum Streleț și toată presa verde. Pedalând tema cu aeroportul concesionat rușilor, Premierul vrea să bage Moldova într-o gaură financiară și mai mare.
- Pe Aeroportul Internațional Chișinău chiar se lucrează. Pînă acum au fost investite 47 de milioane de euro, bani ce aparțin companiei.
Parcarea auto, cu 800 de locuri, este supravegheată video, curățată zilnic și menținută în stare excelentă. Acum este în testare și poate fi utilizată fără taxă. Taxa va fi de 10 lei/h, iar pentru 24 h va fi 100 de lei. Vechea parcare percepea 8 lei/h. Acum condițiile sunt de o mie de ori mai bune, însă la prețul vechi se va adăuga doar doi lei. - Extinderea zonelor plecări/sosiri – spațiul a fost lărgit cu aproape 3860 de metri pătrați. Zona de aşteptare va fi deschisă până la sfârşitul lunii septembrie 2015, iar zona de sosiri va putea fi accesibilă pasagerilor din 2016. Odată cu extinderea suprafeței se va mări aproape de 2 ori și capacitatea de deservire, cu până la 750 pasageri/oră şi le va asigura pasagerilor comoditatea maximă de aflare în AIC. Deși, la moment sunt 5 gate-uri (una recent amenajată), sunt prevăzute ca acestea să fie dublate, ajungând până la 9 gate-uri, ceea ce va face ca în orele de vârf să nu mai fie reţineri şi disconfort creat pasagerilor.
- Extinderea pistei de decolare/aterizare – în urma lucrărilor va fi majorat indicele capacității portante a pistei de decolare/aterizare, pe întreaga ei lungime de 3590 metri. Mai mult, pista va fi lărgită de la 45 m până la 60 m. Totodată se construiesc căi de rulare noi și se reabilitează cele existente. De asemenea au fost inițiate lucrările de reabilitare a pistei vechi care nu a mai fost folosită timp de 20 de ani. Ca urmare a reconstrucției, pista veche va servi drept cale de rulare la pista de decolare/aterizare. Costurile de reconstrucție a pistei sunt de 15 milioane de euro, iar reconstrucția peronului de aproximativ 10 milioane euro.
- Drenajul. Aeroportul nu a avut până acum un sistem de drenaj pentru evacuarea apei de ploaie. Toată apa se aduna pe peron, pe pistă și în alte zone. Se formau bălți imense. Dispecerii puteau să meargă la pescuit în acele zone inundate. Acum investitorul construiește de la zero sistemul de drenaj, iar ploile torențiale nu vor mai fi o amenințare pentru aeroport.
- Noul coridor check-in. Ghișeele Poliției de frontieră vor fi reamplasate și chiar vor fi dublate (crește numărul locurilor de muncă). În zona de securitate va fi instalată încă o linie, iar controlul va fi mai rapid. Nu va fi nevoie de așteptat în cozi imense. Pe scurt, se dublează aproape tot, chiar și ghișeele pentru check-in.
- Un nou sistem de alimentare cu energie electrică. Sistemul de alimentare cu energie electrică a fost modernizat, fiind înlocuite echipamentele învechite din cadrul staţiilor de distribuţie şi construit un nou punct principal de distribuţie. Mai mult, este aproape gata noul sistem de drenaj, evacuare şi purificare a apei şi se finalizează lucrările de construcţie a colectoarelor pentru apele pluviale.
- Un nou restaurant cu terasă. Restaurantul cu terasă de la Aeroportul Internațional Chișinău revine și déjà va fi și mai modern și mai încăpător. Astfel, amatorii de decolări, aterizări și avioane sau cei care, pur și simplu, stau prin aeroport, vor putea să se delecteze cu vederea de acolo.
- Curios. Șeful Departamentului Securitate de la Aeroport este numit de SIS, la fel şi la Air Moldova, Autoritatea Aeronautică Civilă, etc; cifra de afaceri a AIC este de 23 milioane de euro anual; curînd va mai veni o companie low-cost din Rusia; circa 50% din numărul total de pasageri vin din Rusia, în această direcţie efectuîndu-se zilnic 11-13 zboruri.