"Monitorizarea Moldovei de catre Consiliul Europei va deveni mai dura decit pina acum", a declarat Rene Van der Linden, Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, care a sustinut, joi, seara, o conferinta de presa la Chisinau.
Potrivit Agentiei INFOTAG, oficialul a spus ca, in anul 2005, R.Moldova a realizat o serie de progrese in privinta angajamentelor asumate, dar discutarea si adoptarea proiectelor de legi nu este suficienta, mult mai importanta fiind perioada de implementare a acestora. "Din acest motiv am promis Parlamentului Moldovei ca APCE va deveni mult mai activa in ceea ce priveste asistenta de monitorizare a perioadei de implementare", a mentionat Presedintele APCE.
El a declarat ca in perioada de implementare pot aparea incidente, care ulterior vor avea efecte negative. "Un exemplu de incident ar fi aparitia fenomenului torturii intr-un stat european, care va afecta grav imaginea acestui stat. Noi sintem foarte sensibili la asemenea lucruri. De aceea recomandam Moldovei sa ratifice Protocolul 13 al Conventiei Europene pentru Drepturile Omului, prin care pedeapsa cu moartea va fi exclusa definitiv", a spus Rene Van der Linden.
El a precizat ca procesul de monitorizare a unui stat de catre CE, nu trebuie calificat ca un fel de penalitate, ci drept asistenta.
Van der Linden a amintit ca procesul de monitorizare din partea CE este un instrument important al APCE in vederea acordarii de asistenta statelor membre, si atit timp cit un stat nu indeplineste cu brio angajamentele asumate, ar fi cazul ca el singur sa ceara continuarea procesului de monitorizare. Rominia si Bulgaria au avut anumite scapari la indeplinirea angajamentelor fata de CE, motiv pentru care "acum primesc din partea UE diferite observatii, fapt ce ingreuneaza calea lor de aderare. Moldova trebuie sa pregateasca la modul cel mai serios pentru a deveni membra a Uniunii Europene", pentru a se asigura ca nu va fi refuzata atunci cind va veni timpul de aderare, a spus el.
Seful APCE a estimat ca aderarea Moldovei la UE va fi de durata, dar pentru Moldova aceasta perspectiva finala este certa. "in Moldova exista vointa reala de aderare, dar va asigur ca asteptarile voastre in acest sens vor dura. Din doua motive: in UE climatul s-a schimbat si trebuie sa mai implementati cu succes o serie de angajament", a precizat Rene Van der Linden.
inaltul demnitar european a declarat ca, daca Moldova va putea vedea cum va fi in UE peste cca 10 ani, iar societatea va investi mai mult la deschiderea intreprinderilor mici si mijlocii, situatia economica a tarii se va schimba esential. Totodata, "UE este gata sa sprijine tarile din vecinatate pe cale reformelor. Dar daca vreti sa ne convingeti ca vreti cu adevarat in marea familie europeana, atunci faceti-va serios temele de acasa", a mai spus Presedintele APCE. // Infotag