Consiliul de Ministri al UE a adoptat Regulamentul privind introducerea Preferintelor Comerciale Autonome pentru Republica Moldova

Consiliul de Miniştri al UE a adoptat, la 21 ianuarie 2008, Regulamentul privind introducerea Preferinţelor Comerciale Autonome pentru Republica Moldova, precizează Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău.

Conform procedurilor legale ale UE, pentru a intra în vigoare documentul urmează a fi publicat în Jurnalul Oficial în limbile oficiale ale celor 27 state membre. Astfel, aplicarea de facto a Regulamentului ar putea fi posibilă începând cu luna martie 2008.

Documentul în cauză reprezintă oficializarea finală a deciziei anunţate anterior de instituţiile comunitare şi lansează o abordare nouă în relaţiile comerciale moldo-comunitare.

Acest nou regim comercial oferă accesul liber de taxe şi fără cote al tuturor produselor originare din Republica Moldova pe piaţa UE, cu excepţia unui număr limitat de produse agricole extrem de sensibile pentru piaţa internă a UE.

Este important că deşi Republica Moldova nu exportă în prezent produse de origine animalieră în UE (altele decât mierea de albine), Comisia Europeană a acceptat includerea şi a acestor produse în lista Preferinţelor Comerciale Autonome.

Ministerul moldovean al Afacerilor Externe menţionează că adoptarea Regulamentului confirmă corectitudinea măsurilor întreprinse de partea moldovenească în special a celora ce ţin de racordarea sistemului naţional în materie de control a originii mărfurilor la standardele europene.

Textul Regulamentului este plasat pagina web a ministerului – www.mfa.gov.md

De la 1 ianuarie 2006 R. Moldova a beneficiat de Sistemul de Preferinţe Generalizate în comerţul cu Uniunea Europeană (GSP+), care prevede "taxa zero" pentru aproape 80% din mărfurile exportate. Astfel că 607 grupe de mărfuri din cele 700 exportate de RM pe piaţa europeană cad sub incidenţa acestui sistem. 87% din exporturile moldoveneşti beneficiază de acces liber pe piaţa europeană.  // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.