Republica Moldova a înregistrat progrese în unele aspecte ale combaterii traficului de persoane, dar încă trebuie să îmbunătățească situația în ceea ce privește finanțarea asistenței și a măsurilor de protecție pentru victimele acestui fenomen. Date în acest sens sunt incluse într-un raport elaborat de Grupul de experți pentru lupta împotriva traficului de ființe umane (GRETA) al Consiliului Europei și publicat marți.
Potrivit raporului, începând din 2012, cadrul juridic pentru combaterea traficului de persoane a evoluat constant, incluzând sancțiuni sporite pentru traficanți. Autoritățile de la Chișinău au reușit să extindă categoriile de personal pregătit și să ridice gradul de conștientizare asupra riscurilor traficului de persoane.
Totuși, raportul evidențiază câteva domenii unde este nevoie de eforturi suplimentare. Grupul de experți pentru lupta împotriva traficului de ființe umane al Consiliului Europei le solicită autorităților moldovenești să furnizeze finanțarea adecvată a asistenței și a măsurilor de protecție pentru victime și să garanteze că toate victimele au acces efectiv la asistența medicală publică.
Referitor la copiii victime ale traficului de persoane, GRETA cere autorităților să-și sporească eforturile pentru identificarea acestor victime, pentru a le oferi adăpost adecvat și a le asigura monitorizarea pe termen lung a reintegrării lor.
”GRETA ia notă de eforturile de prevenire a traficului cu scopul exploatării în muncă, dar consideră că aceste eforturi trebuie să fie intensificate, prin consolidarea monitorizării recrutării și implicarea sectorului privat. De asemenea, GRETA subliniază necesitatea consolidării pregătirii inspectorilor de muncă pentru a identifica proactiv victimele traficului în scopul muncii forțate”, mai menționează raportul citat citat de Agerpres.
Mai mult, Grupul de experți pentru lupta împotriva traficului de ființe umane al Consiliului Europei consideră că autoritățile din Republica Moldova trebuie să garanteze anchetarea și condamnarea cazurilor de trafic de ființe umane.
”În acest context, GRETA le solicită autorităților din Republica Moldova să folosească deplin măsurile avute la dispoziție pentru a proteja victimele și martorii traficului de persoane și să aloce fondurile necesare pentru implementarea măsurilor respective”, indică documentul.
Potrivit statisticilor oficiale, anul trecut 310 persoane au fost identificate drept victime ale traficului în Republica Moldova.
Federația Rusă, Turcia, partea de nord a insulei Cipru și Emiratele Arabe Unite au fost principalele destinații ale victimelor traficului de ființe umane.