Controlul în comun la punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc” va demara în viitorul apropiat şi se va desfăşura în două etape. La prima etapă, care va dura aproximativ şase luni, colaboratorii Serviciului Vamal şi ai Poliţiei de Frontieră ale RM, împreună cu structurile ucrainene, vor efectua controlul doar asupra operaţiunilor de export de bunuri din regiunea transnistreană.
La această etapă angajații Poliţiei de Frontieră vor monitoriza fluxurile de transport şi persoane, vor înregistra cetăţenii străini, la solicitarea acestora, care vor intra sau vor ieşi de pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi vor consulta toate persoanele interesate cu privire la legislaţia naţională a Republicii Moldova în domeniul migraţiei.
La cea de-a doua etapă, colaboratorii Serviciului Vamal şi Poliţiei de Frontieră moldoveneşti împreună cu structurile ucrainene vor efectua controlul asupra traficului de bunuri, atât la export, cât şi la import, precum şi a mijloacelor de transport şi a persoanelor fizice în ordinea stabilită pentru celelalte puncte de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene în care controlul se efectuează în comun.
Poliţia de Frontieră precizează că agenţilor economici şi persoanelor fizice din regiunea transnistreană nu le vor fi impuse restricţii sau interdicţii care ar schimba procedurile existente de trecere a frontierei.
Bunurile importate în Transnistria nu vor fi supuse controlului fitosanitar şi veterinar, responsabilitatea pentru securitatea alimentelor fiind lăsată pe seama structurilor respective de la Tiraspol.
Controlul în comun în punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc” are menirea de a facilita traficul de mărfuri, a mijloacelor de transport şi persoanelor pentru a satisface interesele agenţilor economici, inclusiv, a întreprinzătorilor mici şi mijlocii, precum şi a persoanelor fizice din regiunea transnistreană.
Acesta va conduce la stimularea operaţiunilor de export-import în această regiune, inclusiv a bunurilor accizabile, în particular, prin reducerea considerabilă a timpului de control în vamă, cheltuielilor de transport şi a distanţelor de parcurs.
Controlul în comun la acest punct de a trecere a frontierei nu va fi folosit în niciun fel pentru a exercita presiuni asupra acestei regiuni sau cu atât mai mult pentru a instaura o aşa-zisă blocadă economică care ar pricinui pagube economice de zeci de milioane de dolari anual şi ar contribui la agravarea situaţiei social-economice din regiune, pe seama cărora la Tiraspol se fac multe speculaţii politice pentru a induce lumea în eroare.
Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră şi ai Serviciului Vamal au declarat la o conferinţă de presă că agenţii economici şi locuitorii regiunii transnistrene se vor convinge în curând de avantajele controlului în comun în punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc”, pe unde trece artera comercială principală a acestei regiuni.
Aceasta implicit va contribui la stimularea dezvoltării economice, păstrarea locurilor de muncă, sporirea fluxului de valută forte şi asigurarea programelor sociale în regiunea transnistreană.
În cadrul conferinţei de presă s-a menţionat, de asemenea, faptul că autorităţile moldoveneşti au discutat în repetate rânduri cu reprezentanţii politici ai Tiraspolului pe marginea chestiunilor legate de introducerea controlului în comun la Cuciurgan.
A fost reiterată disponibilitatea Chişinăului de a continua acest dialog cu Tiraspolul pentru a înlătura eventualele neînţelegeri de natură să conducă la înăsprirea situaţiei în regiune.
