Cooperatorii moldoveni vor revitaliza comertul satesc

in lunile ianuarie-iulie, cooperatia de consum a avut o cota de 20,5% in volumul total al comertului in mediul rural – mai mare cu 2,5 % fata de primele sapte luni ale anului 2005.

Solicitata de reporterul Agentiei INFOTAG, vicepresedintele "Moldcoop"-ului, Larisa Savga, a spus ca, de la inceputul anului, in 48 de localitati, in cea mai mare parte sate mici, fara perspectiva, au fost deschise magazine ale cooperatiei de consum.

"Programul National "Satul Moldovenesc" atribuie un rol deosebit cooperatiei de consum. Se stie ca, acum, satele mari ale republicii nu duc lipsa de puncte de comert, pe cind cele mici deseori nu au nici macar un magazin de piine. Tocmai acest gol urmeaza sa-l umple lucratorii cooperatiei de consum, care in anul 2003 au adoptat un program national de renastere a comertului satesc. in acest rastimp, peste 400 de magazine satesti au fost deschise in diferite regiuni ale tarii, iar asortimentul pe care acestea il ofera este mai vast decit cel al magazinelor si barurilor private", a afirmat ea.

Avind in vedere specificul sectorului, "Moldcoop"-ul mizeaza pe investitii proprii, interne. in acest an, peste 50 mln. lei vor fi cheltuiti pentru revitalizarea comertului la sate. in ultimii 3 ani, magazinele satesti ale cooperatiei de consum si-au dublat cifra de afaceri si, respectiv, defalcarile catre bugetul consolidat al republicii. Cooperatorii sint convinsi ca vor deveni concurenti loiali in comertul rural.

INFOTAG precizeaza: Sistemul cooperatiei de consum va marca curind 140 de existenta. in Moldova, cooperatia de consum s-a dezvoltat intens in perioada postbelica si a contribuit apreciabil la renasterea comertului satesc, avind un rol predominant in mediul rural, in domeniul comertului, achizitiilor si activitatilor de colectare-producere, in perioada URSS. Dupa destramarea Uniunii Sovietice, cooperatia de consum a cunoscut o perioada de declin. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare