De Larisa Muntean/ Chişinău / Moldova.ORG/ — În oraşul transnistrean, Dubăsari, s-a decis să se creeze o organizaţie publică "Copiii de război".
Anunţul a fost făcut public, recent, în cadrul unei conferinţe de presă a organizaţiilor regionale al Partidului Comunist din Transnistria.
Prim-secretarul Partidului, Nikolai Cepco, a remarcat că această categorie de cetăţeni, a căror copilărie a fost arsă de război, a dispărut din vederea autorităţilor, iar situaţia financiară a acestor “copii” lasă mult de dorit.
"În ţara vecină, Ucraina, câţiva ani în urmă a fost adoptată o lege privind protecţia socială a “copiilor de război”. Noi am primit oferte de la a zeci de persoane cu propuneri să ne unim într-o organizaţie de masă. Colectăm amintiri de război. Oamenii ne scriu despre ororile bombardamentelor, moartea celor dragi, durerea de ocupaţie, orfani şi încercări. Toate acestea trebuie să fie păstrate pentru istorie, o generaţie care a trecut prin anii războiului, trebuie
susţinută", – a spus el, subliniind că autoproclamata Republică Moldovenească Transnistreană are nevoie de o lege care ar asigura măsuri de protecţie socială pentru această categorie de cetăţeni.
Astfel s-a decis să se instituie un comitet pentru a efectua munca organizatorică asociată cu înfiinţarea societăţii. Ideea locuitorilor din Dubăsari, prezenţi la conferinţa de presă, a fost susţinută de către Vicepreşedintele Partidului Consiliului Suprem al autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene, Oleg Horzhan.
"Astăzi, o astfel de organizaţie există doar în Slobozia. Peste următoarele două săptămâni, această problemă va fi abordată în alte organizaţii regionale. Noi credem că, la mijlocul lunii august, vom fi capabili să facem o conferinţă republicană, iar în luna septembrie să iniţiem o discuţie a Consiliului Suprem cu privire la statutul social al copiilor de război şi la sprijinul acordat lor – a menţionat Oleg Horzan.
Potrivit, Comitetului de Organizare, reprezentantul Vladimir Martienko, atenţionează că în regiunea Dubăsari trăiesc la moment 2984 de „copii ai războiului”, născuţi între 1927-1945.