Corespondentul TVR la Chişinău, Doru Dendiu, va fi nevoit să părăsească în curând Republica Moldova, după ce autorităţile din această ţară i-au retras acreditarea, informează TVR.
Doru Dendiu, unul dintre puţinii jurnalişti români care mai rămăseseră la Chişinău după evenimentele din 7 aprilie, a fost chemat sâmbătă la Ministerul de Externe, unde i s-a cerut acreditarea. El a refuzat să predea acreditarea pe motiv că, potrivit regulamentului, nu a primit o motivaţie scrisă prin care să i se spună de ce i se retrage această acreditare care îi permite să lucreze ca jurnalist în R. Moldova. Luni a fost chemat din nou la Ministerul de Externe, i s-a dat o hârtie scrisă, dar fără semnătură şi ştampilă.
Contactat de NewsIn, Doru Dendiu a declarat că va merge marţi la Ministerul de Externe pentru a ridica explicaţia scrisă, ştampilată şi semnată. Potrivit jurnalistului, autorităţile moldovene au invocat articolul 18 din Regulamentul privind acreditarea jurnaliştilor.
Regulamentul afişat pe site-ul Ministerului de Externe de la Chişinău cuprinde însă reguli generale şi nu este împărţit în articole.
Vineri, corespondentul TVR la Chişinău fusese ridicat de poliţie de pe stradă, iar redacţia nu a mai putut lua legătura cu el timp de câteva ore.
Potrivit unui comunicat postat pe site-ul TVR, "Societatea Română de Televiziune protestează faţă de retragerea acreditării de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova corespondentului TVR la Chişinău, Doru Dendiu. Televiziunea Română condamnă această măsură nediplomatică şi discreţionară adoptată şi consideră că Doru Dendiu şi-a îndeplinit cu profesionalism şi onestitate datoria de jurnalist. Ridicarea acreditării de către Ministerul Afacerilor Externe moldovean nu este decât o nouă încercare de intimidare a unui jurnalist onest. În acest context, Societatea Română de Televiziune reiterează apelul său către organismele europene şi către toate organizaţiile de media internaţionale să ia atitudine faţă de agresiunile în serie la adresa libertăţii de exprimare puse în aplicare de autorităţile de la Chişinău împotriva ziariştilor aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova".
Şi Agenţia NewsIn şi-a retras vineri corespondentul NewsIn la Chişinău, din cauza deteriorării situaţiei libertăţii de exprimare în Republica Moldova. Retragerea corespondentului a intervenit în condiţiile în care majoritatea ziariştilor de la alte instituţii de presă din România au fost expulzaţi sau retraşi de la Chişinău în urma presiunilor şi intimidărilor la care au fost supuşi de către autorităţile moldovene. Echipa Realitatea TV trimisă la Chişinău, formată din reporter, operator şi şofer, fusese reţinută de poliţie joi seară, interogată şi expulzată după câteva ore. De asemenea, corespondentul Antena 3, Petru Terguţă, a ieşit din Republica Moldova sub escorta OSCE, după ce primise avertismente telefonice că va fi arestat cât de curând. Radio România Actualităţi şi-a retras, la rândul său, corespondenţii la Chişinău vineri dimineaţa.
România a sesizat reprezentantul OSCE pentru libertăţi mass-media şi a solicitat investigarea încălcării libertăţilor de expresie care au avut loc în ultimele zile în Republica Moldova, a declarat ministrul de externe Cristian Diaconescu, după diverse probleme reclamate de jurnalişti români.
Stigmatizarea României şi a jurnaliştilor români este o atitudine periculoasă, a avertizat sâmbătă organizaţia Reporteri fără frontiere (Reporters sand frontieres, RSF), cerând autorităţilor moldovene să se abţină să recurgă la violenţă şi să respecte dreptul jurnaliştilor de a informa. De asemenea, potrivit ambasadorului american în Republica Moldova, Asif Chaudhry, Statele Unite sunt îngrijorate de arestările de jurnalişti şi studenţi la Chişinău. Oliver Vujovic, secretar general al South East Europe Media Organisation (SEEMO), a cerut, la rândul său, autorităţilor moldovene să întreprindă rapid cercetări în cazurile de restricţionare a libertăţilor presei şi să identifice şi să-i pedepsească pe agenţii implicaţi în aceste incidente. // NewsIn