Creatoarea Ludmila Secher, motivată să-și dezvolte afacerea după ce a avut un an și jumătate de masterat inovativ și practic la UTM

Într-un atelier de pe strada Columna din Chișinău, sub mâinile pricepute ale croitoreselor și sub privirea atentă a designerei, prind viață cămășile și piesele vestimentare unice ale brandului „C’est Cher”. Fondatoarea și designerul acestui brand autohton, relativ nou pe piață, este Ludmila Secher, o tânără de 26 de ani, entuziastă și mereu dornică să creeze ceva nou. Ea vorbește cu mândrie despre piesele expuse și își amintește cu drag de parcursul său în lumea modei din Moldova.

Ludmila provine dintr-o familie numeroasă cu șase copii și în copilărie a practicat dansul. După absolvirea clasei a IX-a, a decis să-și continue studiile la Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău, urmând exemplul unei prietene. Această alegere, aparent întâmplătoare, a determinat parcursul său profesional.

„Primele trei luni mă întrebam în fiecare zi ce caut eu aici?! Apoi, treptat, am înțeles că nu doar îmi place să cos, ci ador să fac asta,” își amintește tânăra.

Trei ani mai târziu, după absolvirea școlii profesionale și susținerea bacalaureatului în 2017, Ludmila a ales să-și continue parcursul profesional la Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea de Textile și Poligrafie, specializându-se în Design Vestimentar Industrial. În al doilea an de studii, a câștigat un grant care i-a permis să achiziționeze echipamentul necesar pentru a coase la nivel profesionist – mașini de cusut, manechine, masa de călcat și altele.

„Coseam la comandă într-un spațiu închiriat și promovam produsele mele pe rețelele de socializare – postam modele care ieșeau din tipare, iar clienții apelau la serviciile mele la recomandarea prietenilor lor,” povestește ea.

Tot în acea perioadă, s-au conturat primele gânduri despre crearea propriului brand, sugestia pentru denumirea căruia a venit de la una din surorile sale, fiind un joc de cuvinte inedit.

„Numele nostru de familie este Secher, iar în franceză acesta s-ar citi ‘Seșer’. Sora mea, care cunoaște limba franceză, mi-a sugerat să jucăm un pic cu cuvintele și să numim brandul ‘C’est Cher’, ceea ce din franceză se traduce ‘este scump’. Mi-a plăcut enorm ideea și așa a apărut brandul,” își amintește tânăra.

În 2021, Ludmila a participat la programul XY E-Commerce Incubator, care a fost printre primele imbolduri în dezvoltarea proiectului „C’est Cher”. Brandul a venit cu modele unice de cămăși, propunându-și să rezolve problema supraconsumului de haine, care rămâne și în prezent cartea sa de vizită.

„‘C’est Cher’ a venit pe piață cu ideea de a se dezvolta ca un brand de slow fashion. Cămășile noastre aveau diverse gulere, sisteme de închidere și elemente decorative care permiteau schimbarea look-ului instantaneu. Fiecare produs era creat la solicitarea clientului, iar brandul nu avea stocuri, ceea ce împiedica irosirea resurselor,” menționează Ludmila.

În 2022, în timp ce brandul făcea pași mici, dar siguri în lumea autohtonă a modei, tânăra a luat decizia de a-și continua studiile pentru un nou impuls profesional. Tot atunci a aflat despre perioada de admitere la programul de masterat Design Vestimentar și Textil din cadrul Universității Tehnice a Moldovei. Nu a stat mult pe gânduri și a depus dosarul, alături de alte colege.

„În topul celor mai utile materii studiate aș situa pe primul loc modulul despre utilizarea softului CLO 3D – este un beneficiu major să înveți programe care digitalizează proiectarea, modelarea și machetarea. Acest program facilitează foarte mult munca și ajută la evitarea risipei de materiale și timp în realizarea tiparelor și machetelor,” afirmă absolventa.

Programul de masterat și informațiile învățate au ajutat-o pe Ludmila să-și aducă afacerea la un nou nivel, tânăra afirmând că materiile predate au influențat-o în alegerea unei direcții eficiente de promovare. Branding-ul personal se regăsește printre cele mai utile materii studiate, alături de biomateriale.

„La ore, profesorii m-au ajutat să înțeleg ce pot face pentru a propulsa pagina de Instagram, care sunt punctele forte. Am văzut altă perspectivă și asta a funcționat de minune – am avut imediat mai multe comenzi, iar în 2023 chiar ne-am mutat într-o locație nouă, în centrul capitalei,” spune ea.

La fel ca în cazul colegelor sale, tânăra a trebuit să realizeze o lucrare care încununa programul de master. Alegerea ei a fost dezvoltarea unui trenci cu elemente reflectorizante, destinat persoanelor active, care circulă pe bicicletă.

„Am lucrat la dezvoltarea lucrării timp de șase luni, timp în care am experimentat pentru a insera elementele inovative. Rezultatul a fost o haină cu buzunare cu circuit electric – când închizi buzunarul cu capsă, se luminează pentru a găsi mai ușor lucrurile, dar și elemente reflectorizante de fosfor inserate în benzi,” explică ea.

Pe pagina brandului este deja expusă o cămașă cu elemente reflectorizante, ca element de inovație, iar Ludmila nu exclude posibilitatea de a dezvolta o colecție în viitor.

Ea recomandă programul de masterat tuturor celor care au o idee de afacere în fashion sau sunt absolvenți ai unei specialități conexe și își văd viitorul în lumea modei. Dacă te regăsești și tu, află că nu a rămas mult timp până începe admiterea în universități pentru anii de studii 2024-2025. Programele „Profesiile Viitorului”, printre care și programul de masterat „Design Vestimentar și Textil” din cadrul Universității Tehnice te așteaptă. Vezi detalii aici.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.